Numrush

Betekent deze wearable robot het einde van de rolstoel?

Wearable robots die mensen met een dwarslaesie helpen om weer te lopen komen vandaag de dag steeds vaker voor. ‘Wearable’ robots? Ja, je hoort het goed: patiënten kunnen deze robots als een soort harnas om hun lichaam dragen en zijn dankzij verschillende sensoren in de technologie in staat om stappen te maken.

Onlangs maakte een fabrikant van dergelijke wearable robots, Ekso, bekend dat zijn versie van het high-tech exoskelet – een uitwendig skelet – patiënten met verlamming heeft geholpen om in totaal meer dan zeven miljoen stappen te maken. Een half jaar geleden was dat nog minder dan één miljoen: een flinke vooruitgang!

Dat betekent nog niet dat deze patiënten hun rolstoelen weg kunnen gooien, zeggen experts. Hoewel dit soort wearable robots gebruikers in staat stellen stappen te makken door hun gewicht van links naar rechts te verplaatsten, is de technologie nog lang niet perfect.

Allereerst gaan de batterijen van een exoskelet nog niet lang mee; na twee tot drie en een half uur sta je stil. Daarnaast kunnen gebruikers nog niet erg snel lopen met de robot, over een kilometer zou je al snel een half uur doen.

Toch heeft een exoskelet vooral veel (gezondheids-)voordelen volgens experts. Gebruikers profiteren van een betere bloedcirculatie, zuurstofopname, pijnbestrijding en een verbeterde darmwerking. Daarnaast heeft de technologie psychologische voordelen omdat patiënten recht op kunnen staan en mensen op normale ooghoogte aan kunnen kijken.

Een aantal verschillende wearable robots worden op dit moment al gebruikt in revalidatiecentra, en enkele modellen kunnen in Europa ook al thuis worden gebruikt. Hoewel de kosten – $100.000 – hoog zijn zien we aan de cijfers van Ekso dat dit soort technologieën steeds vaker worden gebruikt, en een dergelijke groei belooft veel goeds voor de toekomst. Zullen robots de rolstoel dan écht gaan vervangen?