Beveiligingsonderzoekers bouwen vliegende hackhelikopter

Beveiligingsonderzoekers uit Singapore hebben een drone en een mobiele telefoon aan elkaar geplakt, om zo een vliegende hacker te bouwen. Zodra deze drone binnen het bereik van een draadloze printer vliegt, kan hij verzonden documenten onderscheppen.

De smartphone bevestigd aan de drone kan constant berichten sturen naar de beheerder. Zo wordt er bijvoorbeeld automatisch een bericht verzonden zodra de drone in de buurt van een onbeveiligd netwerk hangt dat gehackt kan worden. De hackhelikopter doet zich voor als een draadloze printer binnen het netwerk, in de hoop dat personeel hier per ongeluk gebruik van maakt.

De beveiligingsonderzoekers laten hun drone vooral draadloze printers hacken en imiteren, waardoor alle geprinte documenten ook digitaal worden bewaard in de gekoppelde smartphone. Hierdoor is het vrij makkelijk om documenten bij bedrijven te stelen, zelfs als een printer hoog in een wolkenkrabber staat. Dat zou een uitkomst zijn voor criminelen in Singapore, waar veel grote bedrijven in hoge gebouwen zijn gevestigd.

De hackhelikopter is niet gemaakt om cybercriminelen te helpen. In plaats daarvan willen de onderzoekers mogelijke kwetsbaarheden in de beveiliging van bedrijven aantonen, zoals ze zich hier tegen kunnen wapenen. De moraal: draadloze printers zijn vaak een kwetsbaar punt binnen bedrijven, dat bijna overal kan worden aangevallen door creatievelingen. Al vermoeden we dat een vliegende hacker buiten een kantoor wel zal opvallen.