Beverly Hills wil eigen vloot zelfrijdende auto’s

Beverly Hills: de plek waar de grootste en rijkste sterren van Amerika wonen en dagelijks achter het stuur van hun veel te luxe bolides kruipen… Toch? Niet per se. Wellicht hebben de auto’s van Beverly Hills in de toekomst helemaal geen bestuurders meer. Het stadsbestuur stemde onlangs in het voordeel van een plan om een eigen collectie van zelfrijdende auto’s te produceren, die een on-demand pendelservice aan de bewoners moet bieden.

Om het plan invulling te geven moet er in eerste instantie een netwerk van glasvezel en sensoren worden aangelegd, dat zich over de hele stad uitstrekt. Dit netwerk wordt nu al ontwikkeld. Daarnaast hangt het slagen van plan af van mogelijke samenwerkingsverbanden met externe partijen. Want hoe rijk Beverly Hills ook moge zijn, dit plan is toch net te ambitieus om alleen te bekostigen. In eerste instantie gaat het stadsbestuur dan ook op zoek naar partijen die ook met zelfrijdende auto’s bezig zijn en de stad wellicht als proeftuin willen gebruiken. Denk hierbij aan Tesla, Google of Apple.

Het plan klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Beverly Hills lijkt tegelijkertijd de perfecte proeftuin voor een dergelijk experiment. Het stadje is namelijk erg klein (ongeveer 9,2 vierkante kilometer) én erg rijk. Het prijskaartje dat aan een netwerk van zelfrijdende auto’s hangt, wordt door de kleine omvang van Beverly Hills enigszins beperkt. Goedkoop zal het project echter niet zijn. Daarbij komt de gezonde bankrekening van Beverly Hills ongetwijfeld goed van pas.

Wanneer (en of) dit plan daadwerkelijk realiteit wordt, is nog niet bekend.