Bevestigd: Google neemt Israelische navigatiedienst Waze over

Het gerucht dat Apple de koper zou worden hield maanden aan, Facebook werd slechts 4 weken gelinkt  maar krap een dag na de eerste geruchten is het alsnog Google die met de Israelische navigatiedienst Waze aan de haal gaat.

We schreven er de afgelopen periode vaak over, die geruchten rond Waze. Vooral omdat de uitkomst er van een bepalende rol kan gaan spelen in het aanhoudende steekspel van kaarten, navigatie en sociale netwerken. Immers, met meer dan 50 miljoen actieve gebruikers wereldwijd, is Waze bepaalt geen kleine speler te noemen.

Ondanks de aanhoudende geruchten dat Apple of Facebook de Israelische “sociale navigatiedienst” zouden gaan opkopen om daarmee het vuur aan de schenen van marktleider Google te leggen, blijkt die laatstgenoemde dus het meest doortastend.

Dat doortasten zal ook in de portemonee moeten gebeuren, want ondanks het uitblijven van exacte cijfers werd Waze gewaardeerd op ongeveer $500 miljoen. Als we de geruchten mogen geloven zou Google het dubbele hebben overgemaakt met de afspraak dat de huidige bedrijfsstructuur nog 3 jaar in tact blijft.

In de afgelopen jaren haalde het Israelische Waze liefst $67 miljoen op aan investeringen bij diverse maatschappijen, die zich naar het nu laat zien dus het rijkst mogen rekenen. Volgens het Israelische Globes zouden de 6 oprichters van het bedrijf onder aan de streep ‘slechts’ $200 miljoen overhouden om onder elkaar te verdelen.

Google’s intenties met Waze mogen duidelijk zijn: de combinatie van Maps en de levendige community van Waze kunnen het navigeren via de diensten van De Grote G naar een nieuw niveau tillen.

We’ll also work closely with the vibrant Waze community, who are the DNA of this app, to ensure they have what’s needed to grow and prosper. The Waze community and its dedicated team have created a great source of timely road corrections and updates. We welcome them to Google and look forward to working with them in our ongoing effort to make a comprehensive, accurate and useful map of the world.

De komende maanden zal duidelijk worden wat de exacte impact gaat worden van deze overname en op welke manier we dit gaan terug zien in de diensten van Google.

In hun blogpost bevestigen beide partijen dat Waze als individuele partij blijft functioneren, maar hoe lang is bij Google altijd de vraag.