Bewegende robot scant kleuren en zit deze om in geluid

Yuri Suzuki, geluidsartiest en designer, heeft een robotje ontwikkeld die mensen helpt muziek te maken. Zelf heeft Suzuki dyslexie waardoor hij niet in staat is om bladmuziek te lezen. Om toch muziek te kunnen creëren, bedacht Suzuki dit concept. Met deze uitvinding is Suzuki in staat om op gelijke voet met andere artiesten muziek te maken.

Het concept heet ‘Colour Chasers’ en bestaat uit kleine robots die lijken op treintjes. Deze treintjes volgen een zwarte lijn, waar kleuren op getekend zijn. Iedere kleur staat voor een ander geluid. Als het treintje erover heen rijdt, wordt het geluid afgespeeld. Er zijn vijf robots, die ieder de kleuren interpreteren, maar geluiden afspelen van verschillende instrumenten.

Iedere robot heeft twee Arduino sensoren: een om de zwarte lijn te volgen, een om de verschillende kleuren te bepalen. De robots zijn gepresenteerd in een audiovisuele installatie voor MUDAM, ‘Looks Like Music’ genoemd. Zoals te zien is in onderstaande video, ging jong en oud op de knieën om zo samen een kunstwerk van muziek te creëren.