Bewoners brengen criminaliteitscijfers omlaag door het crowdsourcen van een virtuele wijkwacht

Eerder dit jaar bereikten de criminaliteitscijfers plotseling een hoogtepunt in de normaal rustige woonwijk Grandview in Phoenix, Arizona. Over een periode van drie maanden werd er vijfentwintig keer ingebroken in de wijk, vaak terwijl bewoners even een paar uur weg waren. De politie kreeg het niet voor elkaar de daders te pakken dus ging de gemeenschap zelf op heksenjacht met behulp van het internet.

Ze deelden details van inbraken op Nextdoor, een privé sociaal netwerk voor woonwijken en begonnen patronen te herkennen. De inbrekers wachtten net zolang totdat een bewoner zijn of haar huis verliet en vulden dan snel een kussensloop met waardevolle objecten zoals sierraden, wapens en camera’s. Soms deden ze dat wel drie keer op één dag.

De bewoners initieerden daarop een virtuele wijkwacht met behulp van Nextdoor, en deelden in real-time details met elkaar over verdachte auto’s of bewegingen van vreemdelingen binnen een straal van één mijl. De gemeenschap verzamelde uiteindelijk genoeg informatie en aandacht om de lokale politie in actie te roepen. Dit resulteerde in een undercover schoonmaak-actie van het gebied waarbij verschillende mensen werden opgepakt voor het bezit van drugs. Hoewel de arrestaties nog niet specifiek gekoppeld zijn aan de inbraken, is het aantal inbraken – binnen het patroon – gekelderd.

Before, they didn’t have these tools. It was people chit-chatting in their front yards,” zegt wijkvoorzitter Slade Grove, “I think it has shown the police department that we are an active neighbourhood and that we are very concerned about crime. I think it has also shown them that we will stand up for our neighbourhood, and by God, you better pay attention to us.

nextdoor2