De bezorgrobots komen er echt aan

Het lijkt er nu toch echt op dat bezorgrobots een ding worden. Twee weken geleden schreef Elger al over Domino’s die dit soort robots gaat testen in Nederland, en nu gaat Yelp Eat24 samen met Marble in de VS robots testen. Eerder startte Starship Technologies (van de Domino’s robot) al met pilots in de VS. De grote vraag is nu dus: hoe lang duurt het nog voor je geen bezorger, maar een robot voor je deur hebt staan met eten?

Yelp Eat24 is in San Francisco begonnen met zijn test. De robots komen dus van Marble en verplaatsen zich autonoom. Net als alle andere varianten gaat het om een klein karretje dat zelfstandig over de stoep rijdt. In dit geval bestel je je eten net als normaal via de website of app van Yelp Eat24, maar nu wordt er gevraagd of je het goed vindt als een robot je eten brengt. Vervolgens krijg je een pincode naar telefoon gestuurd, waarmee je de robot kunt openen als je eten aankomt. Je pakt je eten, doet de deur dicht en de robot gaat terug naar Marble of naar een ander restaurant.

De robots navigeren met lidar-sensoren, camera’s en ultrasonische sensoren. Ook heeft het een supercomputer van Nvidia aan boord. Met al deze data herkent de robot de omgeving om zich heen. Dankzij 3D-kaarten van de stoep, gebouwen en andere dingen in de buurt in hoge resolutie kan de robot zowel overdag als ’s nachts rondrijden. Eigenlijk is de robot technologisch vrijwel gelijk aan een zelfrijdende auto.

Meer dan eten

Op de lange termijn moet de bezorgrobot meer naar je huis gaan brengen dan alleen eten van Yelp Eat24, vertelt Matt Delany, CEO en medeoprichter van Marble, tegenover TechCrunch. “We beginnen met maaltijden, maar we denken dat onze robots handig zijn voor alles van boodschappen tot spullen van de apotheek en pakketjes.” Marble wordt daarmee een direct concurrent van Starship Technologies.

En daar zien we direct de toekomst. Menselijke bezorgers verdwijnen, de robots nemen hun plaats in. Logisch, want robots zijn goedkoper dan het salaris van een mens, klagen niet over wind en weer, hoeven geen pauzes en worden nooit moe. Een ideale werknemer dus, ook op dit gebied.

Yelp Eat24

Voorlopig zul je echter nog geen eenzame robots zien op straat. Dankzij diverse wetgevingen en omdat er nog getest wordt, loopt er in veel gevallen nog een mens mee. Die kan de robot bijsturen wanneer nodig, kijken of het allemaal wel goed gaat en anderen natuurlijk vertellen over het apparaat. Maar als alle testen goed gaan, is de kans groot dat de bezorgrobots geleidelijk aan op steeds meer plekken verschijnen. In Nederland kan dat bijvoorbeeld beginnen met Domino’s, die hier gaat testen.

Experiment

Net als bij Domino’s in Nederland gaat het ook bij Yelp Eat24 nog om een experiment. Shalin Steth, hoofd van Delivery Operations voor Yelp Eat24: “Mensen die een restaurant runnen willen binnenkort weten of ze dit soort technologieën moeten gaan gebruiken als ze op de markt komen. Wij moeten daar antwoorden op hebben. We moeten uitzoeken wat wel en niet werkt.”

Yelp Eat24