Big Brother Award 2017 gaat naar kabinet wegens doorvoeren aftapwet

De prijs voor de grootste privacyschender van het jaar, de Big Brother Award, gaat dit jaar naar het nieuwe kabinet. Reden is het doorvoeren van de Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet genoemd. Dat heeft organisator Bits of Freedom bekendgemaakt.

De prijs werd in ontvangst genomen door minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het kabinet won de publieksprijs. Daarbij kon gestemd worden op het nieuwe kabinet, CDA-leider Sybrand Buma en GGZ Nederland. Het kabinet won met 47 procent van de stemmen. Buma en GGZ Nederland kregen 25 en 28 procent van de stemmen.

Het kabinet kreeg zijn nominatie omdat besloten werd de Wiv in te voeren, ongeacht de uitslag van het raadgevend referendum dat er volgend jaar over wordt gehouden. Minister Ollongren zei bij de ontvangst van de prijs dat ze ervoor zal zorgen dat de nieuwe wet “geen sleepwet” wordt.

Buma

Buma werd ook genomineerd vanwege de aftapwet. Hij zei in oktober namelijk dat het kabinet een eventuele “nee” bij het referendum zal negeren. GGZ Nederland ontving een nominatie wegens het delen van gevoelige patiëntgegevens.

Focum won de expertprijs van Bits of Freedom. Het bedrijf houdt zich bezig met kredietmanagement en won de prijs wegens het verhandelen van persoonsgegevens. Focum zegt op zijn eigen website het niet eens te zijn met het winnen van de prijs.