Big Data-onderzoek draagt bij aan begeleiding van jongeren die hulp nodig hebben

Big Data kan op veel manieren gebruikt worden. Bijvoorbeeld om te jongeren te helpen die het meest behoefte hebben aan contact met hulplijnen. De meeste hulplijnen zijn open van 16.00 tot 19.00 uur, terwijl Big Data onderzoek laat zien dat jongeren juist later in de avond en in het weekend behoefte hebben aan een hulplijn.

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Crisis Text Line, een organisatie die hulp probeert te bieden aan jongeren door te sms’en. In drie maanden heeft de CTL ruim 6400 gesprekken gevoerd en meer dan een kwart miljoen berichten ontvangen en verstuurd. Alle data die hiermee verzameld wordt, wordt gebruikt om de jongeren beter te kunnen helpen.

Bij  het verzamelen van data is sms’en een veel waardevollere bron dan een telefoongesprek. Data over woordkeuzen en zinnen kan beter geanalyseerd worden en naderhand kan gemakkelijker weer contact opgenomen worden. Daarnaast zijn jongeren meer open in hun problemen via sms dan via een telefoongesprek merken de medewerkers van CTL.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat hulpcentra juist in de avonduren en in het weekend toegankelijk moeten zijn voor jongeren. De Crisis Text Line is daarom 24 uur per dag beschikbaar voor een sms-gesprek. De meest voorkomende problemen waar jongeren over sms’en gaan over depressies, zelfbeschadiging en seksuele relaties.

Ook is een patroon te vinden in wanneer welk soort problemen het meest voorkomen. Jongeren die anorexia-problemen hebben, ondervinden hier op zondag, maandag en dinsdag de grootste last van.

“Think about what this information means for schools, counselors, eating-disorder organizations, families.” Nancy Lublin, oprichter CTL

CTL hoopt niet alleen patronen te kunnen ontdekken in de data, maar ook te leren hoe ze jongeren het best kunnen helpen. Huidige behandeltechnieken zijn vaak wat ouderwets en er is dan ook ruimte voor verbetering. Hiervoor moet nog veel meer data geanalyseerd worden. CTL is daarom een samenwerking aangegaan met MIT om beter en meer onderzoek te kunnen doen.

Plannen voor dit verdere onderzoek bestaan uit het doen van sentiment analyses, onderzoeken over bepaalde termen leiden tot een directe crisis en uitzoeken welke woorden een behandelaar het best kan kiezen.