Bij ING kun je binnenkort in elke winkel betalen met je smartphone

ING draadloos betalen

ING is opzoek naar bètatesters voor een nieuwe functie in de ING-app: contactloos betalen met je smartphone. Op dit moment kun je in Nederland al op ontzettend veel plekken contactloos betalen met je pinpas, door hem tegen de zijkant te drukken van geschikte pinapparaten. Binnenkort kun dit ook met je smartphone doen, je hebt geen pincode nodig bij bedragen onder de 25 euro.

Om je aan te melden als bètatester moet je wel over een bepaalde smartphone beschikken. Het moet een Android-smartphone zijn die minimaal Android 4.4 (KitKat) draait. Daarnaast moet het toestel over een NFC-chip beschikken, maar dat is het geval voor de meeste toestellen.

De dienst wordt waarschijnlijk niet op deze manier beschikbaar voor iPhone-gebruikers. Vanaf de iPhone 6 zit er wel een NFC-chip in het toestel van Apple, maar deze is niet te gebruiken door derde partijen. Nederlandse banken worden op deze manier gedwongen om Apple Pay, de draadloze betaaldienst van Apple, te gebruiken als ze klanten willen laten betalen met hun iPhone.

Alleen Android-klanten betalen

Dit levert twee situaties op waar banken wellicht niet op zitten te wachten: banken hebben geen invloed meer op de veiligheid van de betaaldienst. Waar nu ING kan bepalen dat men de pincode moet gebruiken bij bedragen boven de 25 euro, heeft Apple die controle met Apple Pay. Daarnaast blijkt dat Android-gebruikers 50 eurocent betalen per maand om draadloos te betalen met hun smartphone. Omdat Apple heeft bepaald dat Apple Pay gratis is voor de klant ontstaat zo de situatie dat alleen Android-gebruikers betalen voor deze dienst.

Het is opmerkelijk dat ING juist nu begint met het uitrollen van een eigen draadloze betaaldienst voor de smartphone. Zowel Google als Samsung hebben diensten aangekondigd om juist draadloos betalingen met de smartphone te faciliteren. Ook deze diensten zijn vermoedelijk gratis. Android Pay en Samsung Pay zijn beide nog niet beschikbaar in Nederland.

Andere banken

Andere Nederlandse banken Rabobank en ABN Amro hebben wel meegedaan aan de proef in Leiden in de zomer van 2014. Rabobank biedt momenteel een alternatieve manier aan om te betalen via de smartphone, maar doordat ze een aparte techniek gebruiken moet iedere smartphonefabrikant rekening houden met de eisen van de Rabobank. Hierdoor werkt de zogenaamde Rabo Wallet enkel op de Samsung Galaxy S4 en Samsung Galaxy Note 3.