Bij T-Mobile kun je nu ook buiten Nederland je MB’s opmaken, maar wel met een limiet

Klanten van T-Mobile kunnen vanaf nu maximaal 250 MB mobiel internet uit hun eigen bundel binnen de EU gebruiken, zonder dat per MB een toeslag wordt verrekend omdat je in het buitenland bent. De telecomprovider biedt die dienst vanaf vandaag aan. De hoeveelheid MB’s is afhankelijk van de bundel en het aanbod geldt alleen binnen de EU.

De telecomprovider maakt daarmee alvast een stap richting volgend jaar, waarin data en mobiel belverkeer binnen de EU helemaal geen extra kosten meer met zich meebrengen. In oktober 2015 stemde het Europees Parlement namelijk in met een voorstel om de roamingkosten over de grens in te perken. Daarmee worden providers verplicht om de tarieven in de hele EU gelijk te stellen.

De maatregel wordt geleidelijk ingevoerd. De kosten voor roaming in het buitenland zijn de afgelopen jaren al geleidelijk gedaald. Deze maand volgt een nieuwe stap in de verlaging van de tarieven. Vanaf 30 april mogen providers nog wel een extra toeslag bovenop je normale tarief rekenen, maar dat mag maximaal 5 cent per MB of gebelde minuut en maximaal 2 cent per sms zijn (exclusief btw).

Andere providers

Zowel T-Mobile, KPN, Tele2 als Vodafone wacht tot de officiële deadline van 30 april om die tarieven te verlagen, maar T-Mobile biedt nu dus wel een dienst aan waarbij je binnen de EU je bundel tot een beperkte hoogte kan gebruiken.

KPN en Vodafone laten weten tot dusver geen plannen te hebben om een soortgelijke dienst aan te bieden. KPN verdubbelt vanaf eind deze maand wel de grootte van zijn losse databundels in de EU. Zo kun je nu onder meer voor 10 euro een bundel van 500 MB aanschaffen die een maand geldig is. Een dagbundel kost €2,50 en bestaat uit 100 MB.

Vodafone werkt enkel met dagbundels. Voor 2 euro krijg je straks 50 MB waar dat eerder 35 MB was, daarnaast kun je diezelfde dag 50 minuten bellen en 50 sms’jes versturen in het buitenland. Als je een week op vakantie bent moet je dagelijks een nieuwe bundel kopen en ben je, als je vooral wilt internetten, dus veel duurder uit dan bij KPN.

Limiet

Vanaf 30 april worden de toeslagen bij alle bovengenoemde providers 6 cent per MB en per gebelde minuut en 2 cent per sms. Op 15 juni 2017 zal het dan eindelijk zover zijn: dan betaal je in de hele EU hetzelfde bedrag voor mobiel internet. Er zal echter nog wel een plafond worden ingesteld om misbruik te voorkomen. Het Europese Parlement wil namelijk voorkomen dat mensen die bijvoorbeeld in Spanje wonen gebruik maken van de dienst van een Nederlandse telecomprovider.

De grote vraag is natuurlijk hoe hoog dat plafond is. Het datagebruik is sinds de introductie van 4G snel gegroeid en databundels in Nederland van meer dan 5 GB per maand zijn geen uitzondering meer. Als in het buitenland de limiet bijvoorbeeld 1 GB per maand wordt, kun je tijdens een lange vakantie nog steeds niet onbezorgd internetten zoals je thuis gewend bent.

En dat nog los van de tarieven die je buiten de EU blijft betalen. Die zijn nog steeds extreem hoog…