Bijna 125.000 Nederlandse kinderen getroffen door grote VTech-hack

Het was groot nieuws: VTech, de maker van speciale kindercomputers, was getroffen door een grootschalige hack. De gebruikersgegevens van een App Store voor kinderen waren gestolen. Daarbij waren veel ouders getroffen, maar de hoeveelheid kinderen waarvan informatie was gelekt, bleef nog onduidelijk. Daar is inmiddels verandering in gekomen. Volgens een speciale informatiepagina van VTech zijn de profielen van 6.368.509 kinderen door de hackers gekraakt, waarvan 124.730 kinderen uit Nederland afkomstig zijn.

Maar liefst 100.828 Nederlandse accounts van ouders zouden ook zijn getroffen door de hack. In de Verenigde Staten zijn de meeste ouders en kinderen getroffen: respectievelijk 2.212.863 en 2.894.091. Bij de kinderen is minder data gestolen dan bij ouders: het gaat bij de jongste gebruikers alleen om gestolen namen, geslachten en verjaardagsdata.

De hackers braken in bij VTech op 14 november dit jaar, maar kwam deze hack pas later op het spoor toen een journalist van VICE hier op 23 november naar vroeg. Op 24 november wist VTech de hack na onderzoek te bevestigen.

VTech weet overigens nog niet of chatlogs en audiobestanden van de kindercomputers zijn gestolen. Deze bestanden werden opgeslagen via een WhatsApp-achtige dienst voor jonge gebruikers. Als deze bestanden zijn ontfutseld door de hackers, dan hebben ze alleen data van de afgelopen 30 dagen. De rest wordt automatisch verwijderd. De bestanden zouden bovendien met AES128 zijn versleuteld.