Bijna 230 mensen haalden afgelopen jaar brevet voor professioneel dronevliegen

Drone

Bijna 230 mensen hebben het afgelopen jaar een brevet gehaald om professioneel met een drone te mogen vliegen. Dat meldt BNR, dat de cijfers bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft opgevraagd. Mensen die professioneel met een drone willen vliegen, moeten daar sinds 1 juli 2015 een certificaat voor hebben.

Het NLR is de enige organisatie die zo’n brevet mag uitreiken. Drones worden vooral professioneel gebruikt voor inspecteurs, videomakers en in de agrarische sector. Hoewel het voor professionals verplicht is om met drones te werken, kunnen die regels ook omzeild worden. Een videomaker kan een video bijvoorbeeld als ‘amateur’ maken en daarvoor geen kosten in rekening brengen, maar wel geld vragen voor de bewerking van de beelden. Op die manier heeft hij geen brevet nodig.

Of het verplicht halen van een brevet voor dronevliegers die daar geld mee verdienen leidt tot minder ongelukken, weet het NLR niet te melden. “Dat is lastig te zeggen”, zegt Joost Vreeken van het NLR tegen BNR. Volgens hem ziet het er wel naar uit dat de incidenten rondom vliegtuigen af lijken te nemen.

Mensen die recreatief vliegen hebben voorlopig nog geen brevet nodig om met een drone te mogen vliegen, maar kunnen desondanks brokken maken. Het NLR pleitte deze zomer in het AD voor een regeling waarbij ook hobbyisten een dronebrevet moeten halen. Bovendien ziet de organisatie graag dat drones verplicht geregistreerd moeten worden.