Maar liefst 83,3% van de Nederlanders heeft de thermostaat tijdens de wintermaanden in 2022 lager gezet dan in 2021. Dat stelt tado° – een platform voor klimaatbeheer in woningen – op basis van een steekproef onder 340.000 Europese huizen die het platform gebruiken in een persbericht. Daarmee werd de gemiddelde binnentemperatuur van Nederlandse huizen de laagste van de grote Europese landen.
Dat we de thermostaat massaal lager zetten, is natuurlijk niet vreemd. De energieprijzen lopen al sinds begin 2021 op en door de oorlog in Oekraïne is de prijs nog veel verder gestegen. Wie geld wil besparen, zet de verwarming dus een flink stuk lager.
En dat deden we ook, aldus het onderzoek van tado°. Gemiddeld gezien was de binnentemperatuur in november en december 2022 18,04 graden Celsius, tegenover 19,03 graden Celsius in 2021. Dat is dus ongeveer een hele graad verschil. De buitentemperatuur was echter ongeveer gelijk in beide perioden, namelijk rond de 6 graden.
Grootste verschil in Utrecht
Op provincieniveau zijn in Nederland best wat verschillen zichtbaar, aldus tado°. Zo hebben mensen in de provincie Utrecht de thermostaat het vaakst lager gezet: 85,45% deed dat. In Zeeland deed 81,9% dat, het minste aantal mensen van heel Nederland.
Ook in temperatuur zijn verschillen zichtbaar in het land. Zo lieten mensen in de provincie Groningen de temperatuur het meeste dalen, namelijk met gemiddeld 1,16 graden Celsius. Daarmee komt de binnentemperatuur in die provincie ook het laagste uit. Gemiddeld gezien waren huizen in Groningen in november en december 17,56 graden Celsius. In Flevoland was deze het hoogste, namelijk 18,52 graden Celsius. De mensen daar en in Zeeland lieten de temperatuur dan ook het minste dalen van heel Nederland, met gemiddeld 0,86 graden Celsius.