Dit zijn de vijf boeken die je dit jaar gelezen moet hebben volgens Bill Gates

Het is inmiddels traditie voor Bill Gates. Begin december deelt hij zijn favoriete boeken van het afgelopen jaar met de rest van de wereld. Ook dit jaar weer, waardoor we erachter zijn gekomen wat Gates’ favoriete boeken van 2016 waren. Wellicht is één van de boeken een mooie inspiratie om tijdens de feestdagen van te genieten, of één voor de leeslijst van 2017.

1 .String Theory, David Foster Wallace

“Dit boek heeft niets te maken met natuurkunde, maar de titel zal ervoor zorgen dat je superslim lijkt als je het boek in de trein of het vliegtuig leest”, schrijft Gates. Sowieso een plus één. “String Theory is een verzameling van vijf eerdere publicaties. Maar je hoeft geen tennis te spelen of er naar te kijken om van dit boek te houden. De auteur beheerst de pen zoals Roger Federer een tennisracket beheerst.”

2. Shoe Dog, Phil Knight

“Deze autobiografie, van een van de oprichters van Nike, is een verfrissende eerlijke herinnering aan hoe de weg naar succes er werkelijk uitziet: rommelig, onzeker en vol fouten”, schrijft Gates. “Ik heb Knight een aantal keer mogen ontmoeten. Hij is superaardig, maar ook stil en moeilijk om te leren kennen.” In het boek opent hij zich op een manier zoals weinig CEOs durven te doen, stelt Gates. “Ik denk niet dat Knight de lezer iets wil leren. In plaats daarvan vertelt hij zijn verhaal zo eerlijk als hij kan.”

Phil Knight Shoe Dog

3. The Myth of the Strong Leader, Archie Brown

De reden van Gates om dit boek op te pakken, waren de felle presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. “Brown laat zien dat leiders die de grootste bijdrage leveren aan de geschiedenis en mensheid, over het algemeen niet degenen zijn die we zien als sterke leiders”, schrijft Gates. “In plaats daarvan zijn het degenen die samenwerken, taken uitbesteden en onderhandelen – de personen die erkennen dat één persoon niet alle antwoorden heeft.”

4. The Gene, Siddhartha Mukherjee

“Mukherjee neemt ons in zijn laatste boek mee naar het verleden, het heden en de toekomst van genoomwetenschappen. Hij legt een speciale nadruk op de enorme ethische vraagstukken die komen kijken bij de laatste technologieën op dit gebied”, schrijft Gates. “Het boek is geschreven voor de leek, omdat Mukherjee weet dat de nieuwe genoomtechnologie op aangrijpende manieren invloed gaat hebben ons allemaal.”

5. The Grid, Gretchen Bakke

Een eervolle vermelding voor The Grid, schrijft Gates. Een boek dat volgens hem past in het rijtje Boeken Over Saaie Dingen Die Eigenlijk Fascinerend Zijn. Het boek kan je volgens Gates enorm boeien, zelfs als je je nooit hebt afgevraagd hoe elektriciteit uiteindelijk uit je stopcontact komt. Gaandeweg kom je er ook achter waarom het moderniseren van het elektriciteitsnet zo complex, maar noodzakelijk is om voor duurzame energie.

Mocht je geen van deze boeken direct je interesse wekken, neem dan vooral een kijkje in Gates’ eerdere lijstjes.