Bill Gates wil de wc opnieuw uitvinden om een half miljoen levens te redden

Bill Gates

Bij Bill Gates denk je al snel aan computers en Microsoft. Maar vanaf nu kun je ook wc’s toevoegen aan dat lijstje. De miljardair wil de wc namelijk opnieuw uitvinden, om een half miljoen levens en ruim 200 miljard dollar te besparen. Dat vertelt hij aan Bloomberg.

De Bill & Melinda Gates Foundation, het goede doel van Gates, heeft in zeven jaar tijd 200 miljoen dollar uitgegeven aan onderzoek naar sanitaire voorzieningen. Ook heeft het twintig nieuwe ontwerpen getoond voor wc’s en het verwerken van modder, waarmee schadelijke bacteriën worden geëlimineerd en uitwerpselen worden omgezet in schoon water en mest.

“De technologieën die je hier ziet zijn de meest significante vooruitgangen in sanitaire voorzieningen in bijna 200 jaar”, aldus Gates. Door uitwerpselen te steriliseren, kunnen volgens Gates 500.000 overlijdens van baby’s voorkomen worden. Ook geven we jaarlijks 233 miljard dollar uit wegens diarree, cholera en andere ziektes die veroorzaakt worden door slecht water en hygiëne, wat met de nieuwe ontwerpen ook voorkomen zou moeten kunnen worden.

Interessante aanpak

Gates vindt één aanpak van het California Institute of Technology erg interessant. Dit systeem integreert een elektrochemische reactor om water en menselijke uitwerpselen om te zetten in mest en waterstof, wat opgeslagen kan worden in waterstofcellen als energie.

In eerste instantie komt de nieuwe wc – als er een ontwerp gekozen is – in scholen, appartementen en gemeenschappelijke wc’s. Maar als de adoptie van het nieuwe ontwerp vergroot en de kosten omlaag gaan, komt er een nieuw soort wc’s voor gewone huishoudens beschikbaar.

Foto: Shutterstock.com