Lekker ontspannen bingewatchen na een dagje werken? Hierom kun je dat beter niet doen

bingewatchen

Stel je voor: je hebt de hele dag door meetings gehad en aan het einde van de dag ben je helemaal gaar door je werk. Wat doe je dan het liefst? Juist, even bijkomen door een slechte (of goede, aan jou de keus) serie te bingewatchen. Je hoofd even ‘uit’ zetten door naar iets anders te kijken en niet meer met werk bezig te zijn. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet zo slim is?

Er is een veel betere manier om op te laden na je drukke werkdag.

Ontspannen na werk

Je ploft in de bank en met de afstandsbediening navigeer je al naar Netflix, je hebt al helemaal in je hoofd welke serie je gaat kijken omdat je benieuwd bent hoe het verder gaat. Een paar uur later zit je nog steeds in dezelfde houding en rond middernacht denk je ’toch nog één aflevering extra kijken’. Je weet dat je deze kostbare uren beter kunt besteden aan slapen, maar toch blijf je naar die ene serie kijken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat dit niet de beste manier is om te ontspannen.

Het is niet heel vreemd dat we blijven bingewatchen, het geeft ons namelijk een ontzettend goed gevoel. Dat heeft vooral te maken met de dopamine die ons brein aanmaakt als we hiermee bezig zijn. Daarmee zegt je brein eigenlijk: dit voelt goed, ga er vooral mee door! Dat is dan ook precies de reden dat het kijken van series behoorlijk verslavend kan voelen. Net als met een andere soort verslaving maakt je lichaam namelijk geen onderscheid tussen het soort genot.

Gevoel wegstoppen

De kans is vrij groot dat je wel eens een heel seizoen van een serie in één ruk hebt uitgekeken. Maar hoe voelde je je eigenlijk na zo’n avond of weekend bingewatchen? Grote kans dat je vooral achterbleef met een leeg en uitgeblust gevoel. Dat heeft vooral te maken met het idee dat je deze tijd eigenlijk beter ergens anders aan had kunnen besteden, maar ook om het feit dat je je eigen gevoel of stress compleet wegstopt. Daarnaast bevordert het blauwe licht waar je de hele avond naar hebt gekeken niet echt bij je slaap.

Beter alternatief

Hoe fijn het ook voelt om te kijken naar een serie en hoe makkelijk het ook is om ‘nog één aflevering’ te bekijken, het is echt beter om het niet te doen. Je zult je zelfs beter voelen door het niet te doen. Dat betekent overigens niet dat je helemaal geen series meer kunt bekijken, maar doe het met mate. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maximaal drie afleveringen achter elkaar mag kijken.

Door eerder te stoppen voordat je naar bed gaat, heb je waarschijnlijk nog een uurtje de tijd om iets anders te doen. Pak er bijvoorbeeld een boek bij om te lezen, schrijf wat in je dagboek, haal je gitaar weer eens onder het stof vandaan of kies voor een fijne sportsessie na je werk. De kans is groot dat je hier niet per se zin in hebt, maar je zult merken dat je je daarna toch wel een stuk beter voelt. En dat is het proberen waard, toch?

Afbeelding: Shutterstock