Binnenkort in ieder slim apparaat een vingerafdrukscanner? Met de SonicTouch is het mogelijk

SonicTouch vingerafdrukscanner

De meeste vingerafdrukscanners in bijvoorbeeld smartphones zijn nu op vreemde plekken verwerkt. De iPhones en Samsung Galaxy-toestellen hebben meestal een vingerafdruksensor in de thuisknop verwerkt terwijl Google met hun meest recente Nexus-telefoon kiest voor een vingerafdrukscanner op de achterzijde van het apparaat. Sonavation gaat daar verandering in brengen: het bedrijf ontwikkelt sensoren die onder glas gebruikt kunnen worden.

Hierdoor kunnen gebruikers simpel hun vinger op het glas van hun smartphone leggen, om onder meer het apparaat te ontgrendelen. De technologie van Sonavation, de zogenaamde SonicTouch, is momenteel nog niet terug te vinden in een bepaald model smartphone. Het bedrijf laat echter weten bijna klaar te zijn met het product en nu samen te werken met diverse fabrikanten om SonicTouch in smartphones te krijgen.

De techniek achter de SonicTouch werkt iets anders dan bij traditionele vingerafdrukscanners. SonicTouch scant vingers met behulp van een echo die de vinger herkent aan de hoogteverschillen in de vingertop. Hierdoor hoeft de sensor niet direct in contact te staan met de vinger en kan er een glasplaat tussenzitten. Volgens Sonavation is het geen probleem als het relatief dikke Gorilla Glass tussen de vinger en de scanner zit.

SonicTouch

Sonavation komt met twee soorten vingerafdruksensoren die men kan implementeren in apparatuur. De eerste is gericht onder het glas van smartphones te gebruiken en de ander is bedoeld om in slimme internet of things-apparatuur gebruikt te worden. Beide modellen kunnen zelfstandig functioneren en vingerafdrukken valideren. Op deze manier hoeft er geen verbinding gemaakt te worden met het internet.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste smartphones of slimme gadgets verschijnen met de SonicTouch-functionaliteit. Wel heeft Sonavation bekend gemaakt dat ze in het eerste kwartaal gaan beginnen met een ontwikkelaarsprogramma, zodat de techniek in meerdere apparaten te gebruiken is. Het bedrijf geeft aan op dit moment samen te werken met een bekend smartphone-merk om de technologie op de markt te krijgen.