‘Bitcoin-bedenker’ Craig Wright gaat niet bewijzen dat hij het echt is

De identiteit van de bedenker van bitcoin staat alweer op losse schroeven. Australiër Craig Wright weigert om publiek bewijs te leveren, waarmee hij zou kunnen aangeven dat hij echt de digitale valuta heeft gebouwd. Hij zegt te bang zijn om zijn anonieme leven achter te laten: “Ik heb de moed niet. Ik kan het niet”, aldus Wright in een bericht op zijn eigen website.

Eerder deze week beweerden de BBC, The Economist en GQ dat Craig Wright de echte bedenker van bitcoin is. Daarvoor zou de man bewijs hebben getoond. Het bleek groot nieuws, want de maker van bitcoin is al jarenlang een groot mysterie. Nu Wright weigert om het bewijs openbaar te maken, zal dat mysterie voor velen voortwoeden. Hoewel de man niet ontkent dat hij bitcoin heeft bedacht, zal zijn weigering om bewijs te leveren veel mensen nog achterdochtiger maken.

Wright schrijft het volgende:

Ik dacht dat ik dit kon doen. Ik dacht dat ik jaren aan anonimiteit en mij verbergen achter me kon laten. Maar toen dit in de afgelopen week allemaal begon en ik mij voorbereidde bewijs te publiceren, brak ik. Ik heb de moed niet. Ik kan dit niet.

Toen de geruchten begonnen werden mijn kwalificaties en karakter aangevallen. Toen die aantijgingen niet bleken te kloppen, werd ik van nieuwe dingen beschuldigd. Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben.

Niet iedereen was overtuigd van Wright’s rol bij bitcoin. The Economist trok zijn rol bij de internetvaluta bijvoorbeeld in twijfel.