Is dit de ware identiteit van de bedenker van Bitcoin?

Vraag je naar wie de bedenker van bitcoins is, dan krijg je bijna altijd dezelfde naam te horen: Satoshi Nakamoto. Denk echter niet dat de bedenker hierdoor een Japanner is. Volgens zowel Wired als Gizmodo is de naam een pseudoniem en is de ware bedenker nu pas opgespoord. De Australiër Craig Wright moet de daadwerkelijke bitcoinkoning zijn.

Beide websites publiceerden tegelijk over hun bevindingen. Toch lijken ze nog niet helemaal zeker of Wright de werkelijke bedenker van Bitcoin is. Wired schrijft bijvoorbeeld het volgende:

Twee opties lijken het meest waarschijnlijk: Wright is of de uitvinder van bitcoin, of hij is een geniale oplichter die ons koste wat kost hiervan wil overtuigen.

De ware identiteit van Craig Wright zou worden onderbouwd door gelekte e-mails, gearchiveerde blogberichten en de notulen van een vergadering tussen Wright en zijn advocaten. Tijdens die vergadering vertelde Wright dat hij zijn identiteit als bitcoinbedenker al sinds 2009 probeerde te verbergen.

Er is ook praktischer bewijs: de journalisten hebben een gesprek tussen Wright en zijn overleden vriend David Kleiman bemachtigd. Hierin zei Kleiman de ‘Tulip Trust’ in beheer te nemen, wat een verzameling van 1,1 miljoen bitcoins is. Dit is de exacte hoeveelheid bitcoins in het beheer van Satoshi Nakamoto.

Spreekt Wright de waarheid, dan heeft hij mogelijk iets groots in beweging gebracht. Gaan bitcoins en de blockchains die daarbij horen banken vervangen? Daar hadden we het eerder deze week al over.