BitTorrent steekt geld in artistieke projecten van over de hele wereld

BitTorrent

De makers van het BitTorrent-protocol doen er alles aan om van hun illegale imago af te komen. Zo kondigden ze onlangs een eigen muziekdienst en nieuwsnetwerk aan – en nu wordt er geld in artistieke projecten gestoken. Het technologiebedrijf gaat 25 beurzen van ieder 100.000 dollar beschikbaar stellen voor artiesten van over de hele wereld. Daarbij wordt gezocht naar bijvoorbeeld muzikanten en ontwerpers, aldus Variety.

Het bedrijf BitTorrent heeft strikt gezien niks illegaals gedaan. Ze ontwierpen jaren geleden enkel een downloadprotocol dat immens populair werd onder illegale downloaders, waardoor de term ’torrenten’ ineens een synoniem werd voor piraterij. Dat terwijl het daadwerkelijke bedrijf maar weinig heeft gedaan met websites zoals The Pirate Bay.

Sindsdien probeert BitTorrent om zijn technologie op positieve manieren in te zetten. Het nieuwsnetwerk zal bijvoorbeeld het downloadprotocol gebruiken om videostreams aan te bieden, net zoals het illegale Popcorn Time dat doet voor films en series. BitTorrent maakt echter zijn eigen nieuwsuitzendingen, die gewoon gestreamd mogen worden. Op vergelijkbare wijze werd een streamingdienst opgezet, waarbij tracks via torrentverkeer worden aangeboden.

Het artistieke project lijkt een nieuwe manier voor het bedrijf om artiesten te steunen. Ironisch, aangezien artiesten juist zo huiverig waren over het BitTorrent-downloadprotocol waarmee hun werk op een foute manier mee werd gedownload.