BlackBerry gaat nooit meer een telefoon maken

Een icoon is niet meer. BlackBerry stopt met het maken van telefoons. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. In plaats daarvan laat BlackBerry het ontwerpen van zijn telefoons voortaan over aan partners. Het bedrijf gaat zich nog wel op software richten, onder andere op apps en beveiliging.

Dit jaar stopten de grote sociale netwerken Facebook en WhatsApp al met de ondersteuning van de telefoons. Dat terwijl BlackBerry ook in Nederland van bekendheid genoot en groeide door het ‘pingen’, een dienst waarbij BlackBerry-gebruikers onderling gratis berichten konden versturen. Inmiddels zijn dat soort diensten niet meer weg te denken uit onze telefoon.

De naam BlackBerry stond voor de tijd van de smartphone gelijk aan kwalitatief goede (zakelijke) telefoons. Maar met de opkomst van de iPhone en andere smartphones bleef het bedrijf te lang vasthouden aan zijn vaste formule met de iconische kleine toetsen. Later probeerde het nog wel telefoons met een touchscreen op de markt te brengen, maar het marktaandeel van concurrenten was inmiddels te groot om nog een goede inhaalslag te kunnen maken.

Zo blijkt maar weer dat een verstoorder van de markt een grote bedreiging kan zijn voor de gevestigde orde. Ondanks het succes van pingen bleef het bedrijf vasthouden aan zijn standaarden. Ondertussen is de consument overgestapt naar een iPhone, Samsung of vergelijkbaar toestel. Heel af en toe kom je nog een BlackBerry in het wild tegen, maar de telefoon zal langzaam maar zeker definitief uit het straatbeeld verdwijnen.