BlackBerry gooit het stuur om: Het bedrijf wil software voor zelfrijdende auto’s gaan leveren

BlackBerry wil software voor zelfrijdende auto’s leveren. Dat meldt persbureau Reuters. Het bedrijf opent vandaag een onderzoekscentrum voor systemen die bestuurders helpen tijdens het autorijden. Ook wil het bedrijf zich richten op technologie voor volledig zelfrijdende auto’s. Dit centrum wordt geopend in Canada, thuisland van de voormalig smartphonemaker.

Het centrum wordt geen onderdeel van BlackBerry zelf, maar van QNX. Dit bedrijf werd in 2010 overgenomen door BlackBerry. QNX richt zich ook op infotainmentsystemen voor in auto’s. In een interview met Bloomberg, eerder dit jaar, zei een topman dat het bedrijf al samenwerkt met veertig autofabrikanten.

De naam QNX kreeg eerder bekendheid als de vervanger van het besturingssysteem BlackBerry OS. Het Canadese softwarebedrijf wil zich op het gebied van zelfrijdende auto’s vooral richten op de software die data van sensoren interpreteert.

Deze zomer schreef Bloomberg dat Apple voormalig de voormalig CEO van QNX, Dan Dodge, heeft ingelijfd voor zijn eigen project rondom zelfrijdende auto’s. Dodge was eveneens de mede-oprichter van QNX. Hij zou het bedrijf een jaar geleden hebben verlaten.

Ford

Vorige maand kreeg BlackBerry al toestemming om samen met Lincoln, onderdeel van Ford, zelfrijdende functies te testen op de openbare weg in Ontario, Canada. Ook is QNX in gesprek met ‘meer dan één of twee’ andere autofabrikanten om een soortgelijke deal te maken, zegt een topman tegen Reuters.

Net als andere autofabrikanten noemt ook Ford ook 2021 als het jaar waarin zelfrijdende auto’s de weg op moeten.