Blauwdrukken voor 3D-geprinte wapens mogen in VS voorlopig niet online geplaatst worden

3D-geprinte wapens

Het zorgde in juli even voor flink wat ophef: Amerikanen mochten blauwdrukken van 3D-geprinte wapens online gaan plaatsen. Een Amerikaanse rechter stak daar echter op het laatste moment een stokje voor, en nu is duidelijk dat de blauwdrukken voorlopig echt niet op het internet mogen verschijnen. Dat heeft een federale rechter in Seattle bepaald, meldt Vice.

De zaak begon met Cody Wilson en zijn bedrijf Defense Distributed. Hij had een jarenlange rechtszaak met de Amerikaanse overheid over het publiceren van de blauwdrukken. In juli kwam er een schikking, waardoor de blauwdrukken online geplaatst mochten worden vanaf augustus.

Op het laatste moment besloot een rechter hier echter een stokje voor te steken. Op 1 augustus zei de rechter namelijk dat dit onherstelbare schade toe kan brengen aan Amerikaanse burgers. En al snel na de schikking kwamen er ook diverse aanklachten van andere partijen, om te voorkomen dat de blauwdrukken online verschijnen.

Een federale rechter in Seattle heeft nu besloten dat de blauwdrukken voorlopig niet online mogen verschijnen. Tenminste, niet zolang de zaken lopen. Het gaat specifiek om een rechtszaak die aangespannen is door procureur-generaals van 19 verschillende staten en het District of Columbia.

Gevaren

Probleem met de 3D-geprinte wapens is dat ze vrijwel alleen maar van plastic gemaakt zijn. Daardoor kunnen ze door een metaaldetector heen komen, zonder opgemerkt te worden. Dat is natuurlijk een groot risico voor de veiligheid. Daarnaast hebben ze geen serienummer en hoeven eigenaren geen achtergrondonderzoek uit te laten voeren.