Blendle gaat apps voor kranten en tijdschriften maken

Eén app voor (bijna) alle kranten en tijdschriften, waarbinnen je losse artikelen kunt kopen zonder gedoe. Zo kun je het idee achter Blendle in één zin samenvatten. Maar Blendle gaat daarnaast ook iets anders doen: apps maken voor losse titels. Vrij Nederland is het eerste tijdschrift dat een app krijgt die ‘powered by Blendle’ is.

Het klinkt in eerste instantie een beetje raar, maar het is eigenlijk wel een logische stap: Blendle heeft een betaalsysteem en een prachtige manier om losse artikelen weer te geven. Beiden zijn interessant voor uitgevers en tegelijkertijd is het bouwen van apps voor Blendle een interessante manier om extra geld te verdienen. Winst voor beide partijen dus.

“Kranten en tijdschriften hebben vaak nogal lelijke apps waarin je alleen maar door een PDF kunt bladeren”, zegt Blendle-oprichter Alexander Klöpping. De Vrij Nederland-app houdt voor het bladeren vast aan die opzet, maar zodra je op een artikel klikt opent hij in een fijne Blendle-weergave.

Geld terug

De app combineert de betaalfunctie voor losse artikelen en losse edities en een login-mogelijkheid voor abonnees, die financieel buiten Blendle omloopt. De bekende geld-terug-functie zit ook in de app en gebruikers kunnen links naar artikelen delen, die vervolgens worden doorgestuurd naar Blendle.

De app heeft eigenlijk maar één nadeel: abonnees van Vrij Nederland moeten een Blendle-account aanmaken en daar weer hun Vrij Nederland-login aan koppelen. Lees: gedoe. En dat terwijl Blendle juist probeert om zoveel mogelijk gedoe weg te nemen voor gebruikers.

De app is op dit moment enkel te downloaden voor iPhone en iPad, een Android-versie volgt deze zomer.