Blendle gaat naar Amerika – en dat is ook voor ons goed nieuws

Na Nederland en Duitsland is ook Amerika aan de beurt: vanaf begin 2016 gaat de digitale kiosk Blendle ook in de Verenigde Staten van start. Het gaat daar eerst om een beta, waar 5.000 Amerikanen aan mee mogen doen. Goed nieuws voor onze Amerikaanse vrienden, maar het laat ook een internationale ontwikkeling zien. Blendle is immers langzaam bezig om zijn verdienmodel bij alle grote media in te voeren.

Amerikaanse krantensites hebben online vaak veel betaalmuren, waardoor papieren artikelen online maar moeilijk te lezen zijn. Het kan wel, maar gebruikers moeten vaak een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot het volledige artikelaanbod. Het Blendle-model zorgt ervoor dat deze artikelen per stuk te koop zijn.

Dat geldt voor Amerikanen, maar ook voor ons. Nadat Blendle in Duitsland van start ging, kwam het Duitse krantenaanbod immers ook hier in Nederland beschikbaar. We kunnen op dit moment zelfs al een paar Amerikaanse kranten lezen in Nederland, waaronder The New York Times. Volgens oprichter Alexander Klöpping krijgen wij ook hier gewoon het volledige Amerikaanse aanbod.

Daarmee wijkt Blendle op een bijzondere wijze af van diensten zoals Netflix, waarbij het aanbod per land afwijkt. Ergens ook logisch: kranten hebben immers geen grote licentiepartners die per land bepalen of iets mag worden verkocht.