Blinde Nederlander wint Street Fighter V-wedstrijd (en wil meer!)

Ward Geene

Sven heeft een droom: als eerste blinde speler deelnemen aan EVO. En daar kun jij bij helpen!

Sven van de Wege kwam twee maanden geleden uitgebreid in het Nederlandse nieuws. Hij had op zijn eerste Street Fighter V-toernooi een wedstrijd gewonnen. Tijdens een toernooi gaf hij een gerenommeerde Spaanse speler een virtueel pak rammel. Ongelofelijk knap, want Sven is blind.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: de droom van BlindWarriorSvenNa die eerste winst heeft BlindWarriorSven, zoals hij in-game heet, de smaak te pakken. Hij wil een professioneel gamer worden en aan zoveel mogelijk toernooien meedoen. In het bijzonder aan de prestigieuze Evolution Championship Series (EVO) van 14 tot 16 juli in Las Vegas.

EVO is sinds 1996 een jaarlijks esports event dat zich volledig focust op fighting games. Het is een open toernooi en dat betekent dat iedereen zich kan inschrijven. Vanuit de hele wereld reizen ieder jaar spelers af naar Las Vegas om maar mee te kunnen doen aan dit iconische evenement. Hier moet je een keer geweest zijn als je competitief fighting games speelt.

Het goede nieuws is dat Sven al is ingeschreven als deelnemer voor het Street Fighter V-toernooi van EVO 2017. Er is echter een klein probleem probleem: hij heeft nog geen vliegticket en hotelovernachting.

Crowdfunding

Om zijn droom werkelijkheid te laten worden heeft Sven een Gofundme-pagina geopend. Daar kun je geld doneren. Het loopt helaas nog niet storm en dat vind ik jammer. Daarom doe ik deze week mijn best om het verhaal van Sven bij mensen onder de aandacht te brengen in de hoop dat hij toch de oversteek naar Las Vegas kan maken.

Op EVO moet je een keer geweest zijn als je competitief fighting games speelt Sven is niet altijd blind geweest. Op zesjarige leeftijd kreeg hij kanker en werd hij blind. Na maanden in het ziekenhuis te hebben doorgebracht mocht hij naar huis. Daar kwam hij erachter dat de computer waarop hij zijn geliefde videogames speelde, niet meer kon gebruiken.

Op bezoek bij een vriend die Street Fighter II speelde, luisterde Sven aandachtig. Hij wilde het ook wel een keer proberen. Tot zijn eigen verbazing was het voor hem mogelijk om deze game op gehoor te kunnen spelen. Vanaf toen begon hij Street Fighter samen met zijn vriend te spelen.

Sonic Boom

Na jaren van hard trainen nam Sven in april een grote stap. Hij ging meedoen aan zijn eerste esports-toernooi: Sonic Boom IV in Madrid. En hoe! Hij deed niet alleen mee, hij won ook een van zijn wedstrijden. Zijn Spaanse tegenstander maakt zich beschaamd zo snel mogelijk uit de voeten.

Sven kreeg na die winst de smaak te pakken. Er volgde een toernooi in Rome, waar hij wederom een wedstrijd won. Daarna deed hij in mei mee met FFM Rumble in Duitsland. Dit was het moment dat hij echt doorbrak in de fighting scene. Tijdens de livestream versloeg hij op indrukwekkende wijze zijn tegenstander met 2-0.

In Duitsland won Sven drie van de zes wedstrijden in de groepsfase. Dat leverde een mooie vierde plek op in zijn groep van zeven spelers. Het was helaas niet genoeg om de volgende ronde van het toernooi te halen, maar een indrukwekkende verbetering van zijn eerdere prestaties.

Op geluid

De grote vraag voor veel mensen is natuurlijk: Hoe is het mogelijk dat Sven Street Fighter V op gehoor speelt? Dan zie je toch niet waar je tegenstander is? De voornaamste reden is het goede sound design van de game. Iedere beweging heeft een audio-effect en daardoor kan Sven horen wat zijn tegenstander doet en daar op reageren.

In Street Fighter voeren spelers veelal gevechtspatronen uit en wanneer hij hoort dat een van zijn eigen aanvallen succesvol is, kan hij daar vervolgens op doorpakken in een combo. Of hij hoort zijn tegenstander een specifieke aanval uitvoeren en weet hoe hij daar op moet anticiperen.

Wat wel lastig voor hem is, is dat hij sommige dingen niet goed kan horen. Of iemand bijvoorbeeld over hem heen spring of juist naar hem toe springt. Dan weet hij niet aan welke kant de aanval komt en dat maakt het lastig om daar op te reageren. Een zwakte die hij natuurlijk liever niet deelt met zijn tegenstanders.

Historische momenten

Meedoen aan EVO is bijzonder. Niet alleen voor Sven. Het toernooi heeft in het verleden een van de mooiste momenten in de esports-geschiedenis opgeleverd: EVO Moment #37. Dit moment, dat ook wel de Daigo Parry wordt genoemd, vond plaats tijdens een Street Fighter III: 3rd Strike wedstrijd tussen Daigo ‘The Beast’ Umehara en Justin Wong in 2004.

Daigo maakt een onverwachte comeback op het moment dat hij nog maar één pixel leven heeft. Hij speelt met Ken en blokkeert 15 achtereenvolgende aanvallen van Justin Wong. In plaats van deze aanvallen te ontwijken beweegt hij in de richting van de Chun-Li van Wong. Dat is nodig om de aanvallen te blokkeren. Een keuze waarbij hij vijftien keer achter elkaar op de frame nauwkeurig moet handelen. En dat lukt.

Het publiek in de zaal wordt helemaal gek en iedere keer krijg ik kippenvel bij het bekijken van dit moment. Een moment dat veel spelers heeft geïnspireerd en belangrijk is geweest voor de fighting scene.

#GetSvenToEvo

Het afgelopen weekend was Sven te gast bij ECV eSports voor een bootcamp. Daar trainde hij met andere Nederlandse Street Fighter V-spelers waaronder Bram ‘Hiruko’ van Riessen. Geen kleine jongen, want Bram bereikte onlangs nog de top 12 van de qualifier bij het Red Bull Kumite. Een toernooi waar de absolute wereldtop, waaronder ook Daigo, in actie kwam.

EVO heeft in het verleden veel van de mooiste momenten in de esports-geschiedenis opgeleverd Bij ECV heeft Sven dus goede sparringpartners gevonden die hem nog beter kunnen maken dan hij al is. En dat niet alleen. Het team zet zich volop in om Sven de komende week alsnog richting Las Vegas te krijgen. Ze hebben zijn ticket voor deelname aan EVO al geregeld en als het aan ECV ligt, dan komt dat vliegticket en die hotelovernachting er ook.

Daarom organiseren ze aankomende maandag een benefietactie om geld in te zamelen. Of om iemand te vinden die zijn vliegticket en/of verblijf wil sponsoren. Of dat gaat lukken kun je allemaal volgen via een livestream op Twitch.

Wie weet kun je dan ook een potje tegen Sven zelf spelen. Als je tenminste durft.