Blinden ervaren klassieke kunst door 3D-printer

De meeste klassieke kunstwerken zijn vrijwel allemaal tweedimensionaal. Voor blinden en slechtzienden betekent dit dat ze deze klassieke kunstwerken nooit kunnen ervaren, omdat ze vaak niet aangeraakt mogen worden en er vaak relatief weinig te voelen is.

Een team uit Helsinki probeert hier verandering in te brengen met 3D-geprinte versies van bekende werken. Het team doet dit onder de naam: ‘Unseen Art project’. Het project heeft als doel klassieke kunst toegankelijker te maken voor mensen die moeilijkheden hebben met “het zien van penseelstreken op het doek”.

Het team transformeert bekende kunstwerken naar vrij toegankelijke 3D-modellen, die overal op de wereld kunnen worden uitgeprint met een 3D-printer.

Het is niet de eerste keer dat 3D-printers worden gebruikt om objecten te kunnen ‘visualiseren’ voor personen die blind zijn of slecht kunnen zien. Eerder schreven we al over een speciale echo voor blinde moeders die hun nog ongeboren kindje doormiddel van een 3D-geprint object konden ‘zien’.

In eerste instantie is het team op zoek naar financiering zodat ze een aantal 3D-modellen kunnen doneren aan universiteiten, bibliotheken en scholen over de hele wereld. Voor 30 dollar kun je het team op IndieGoGo helpen en krijg je daar een 3D-model van Mona Lisa’s gezicht voor terug. Wil je liever het hele schilderij op levensechte grootte, dan kun je deze bestellen voor 1500 dollar. Het doel van het team is het creëren van een volledige gallerie met daarin bekende kunstwerken in 3D-vorm.