‘Blokkeren van Apple Pay is kwestie van maanden’

De grote Amerikaanse ketens zullen het betalen met Apple Pay in hun winkels geen jaren tegenhouden. Het is slechts een kwestie van enkele maanden, aldus de CEO van het platform achter de dienst, MCX.

Nu de rook op begint te trekken in de vete tussen Apple en het pact van retailers als Walmart, Best Buy en CVS, begint duidelijk te worden dat er nooit sprake is geweest van een statement. De retailketens blijken vast te zitten aan een clausule in het contract met  MCX, die exclusiviteit in de winkels afdwingt.

Dat blijkt uit een gesprek van MCX CEO Dekker Davidson met Recode. Volgens Davidson is er bij het oprichten van het betalingsplatform een aanzienlijke ‘ademruimte’ afgesproken, waardoor Apple Pay niet toegelaten mag worden in de winkels van de ketens.

CurrentC lijkt in eerste instantie een stuk omslachtiger in zijn werking dan Apple’s betaaldienst. Toch heeft de dienst twee aanzienlijke voordelen voor retailers. Zo ondersteunt CurrentC ook de bonus- en spaarkaarten van ketens en zijn deelnemende retailers niet meer gebonden aan de betaling per verkoop die zij bij creditcardmaatschappijen wel moeten doen.

Davidson deed er in de afgelopen weken alles aan om vooral over te laten komen dat het een eigen keuze was van retailers om Apple Pay te weren. Zo verdedigde hij ‘hun keus’ door te stellen dat ze tijd en geld hadden geinvesteerd in CurrentC en dus in hun recht stonden.

In het gesprek met Recode stelt Davidson dat de clausule binnen enkele maanden zal verlopen en Apple Pay dan ook zal worden gebruikt in de ketens die nu onderdeel zijn van MCX. Overigens stelt Davidson ook dat deelnemers van MCX op elk moment uit het samenwerkingsverband mogen stappen, mochten ze  anders willen.