Blue Jay: Hoe een drone een ober en een hulp in huis kan zijn

Elger van der Wel

Begonnen als een project rond het lustrum van de TU/e, maar inmiddels klaar om een startup te worden: Blue Jay, een vriendelijke en behulpzame drone.

Je zit aan de bar te wachten tot de ober je bestelling op komt nemen, maar in plaats van een ober komt er aan drone aanvliegen. Op een menukaart wijs je aan welk drankje je wilt bestellen en niet veel later komt er een andere drone aanvliegen met je drankje. Dat is Drone Café van Blue Jay.

Het is een project van een groep studenten van de TU/e, dat ze voor het eerst toonden op het lustrumfestival van hun universiteit, maar waarmee ze nu allerlei evenementen afgaan. Deze week staat het Drone Café bijvoorbeeld in de dronezone op de Campus Party in Utrecht.

Het café is een grappig concept, maar niet per se heel nuttig. Het is dan ook slechts bedoeld om te demonstreren wat er mogelijk is met de drone die Blue Jay heeft bedacht. Een drone voor in huis, een soort huisvriend. Die je kan helpen met allerlei kleine klusjes, van het ophalen van iets tot het blussen van brandjes.

Begin dit jaar hoorden we voor het eerst van Blue Jay via een YouTube-video waarin ze hun idee aan de wereld toonden. Maar in tegenstelling tot een startup die morgen de wereld wil veroveren, zit er een groep studenten achter Blue Jay die een deel van hun studententijd investeren in dit toffe project.

Eisen

“Het idee is een jaar geleden ontstaan”, legt Tessie Hartjes van Blue Jay uit. “We zaten in de lustrumcommissie van de universiteit en organiseerden daarvoor een lustrumfestival over wat de universiteit doet en over de toekomst van onze maatschappij. Daarvoor wilden we een vette demo neerzetten. En na een aantal brainstorms kwamen we uit op een drone die ondersteuning biedt in huis.”

Da’s wel een uitdaging, want de drone moet binnen kunnen navigeren en veilig zijn. “De drone die we in het Drone Café gebruiken navigeert met behulp van een verlichtingssysteem van Philips. Elke lamp zendt een eigen frequentie uit waardoor de drone tot op een centimeter nauwkeurig kan bepalen waar hij is. Voor de hoogtebepaling gebruiken we nu nog een laser. Daarnaast zijn de wieken afgedekt voor de veiligheid en je kunt hem zelfs zonder problemen een zetje geven; hij komt dan gewoon weer terug naar zijn plaats”, legt Hartjes uit aan het publiek op de Campus Party.

Een andere belangrijker eis was dat de drone vriendelijk moest zijn. Zowel degene die als ober rondvliegt in het Drone Café, als de drone voor gebruik in huis. Blue Jay heeft de drones dan ook ogen gegeven. En eerlijk is eerlijk: het geeft hem meteen een schattig uiterlijk. Iets wat je niet kunt zeggen, van de drones die we tot nu toe hebben gezien.

Brandweer

In de conceptvideo van Blue Jay uit januari zien we wat de drone in huis zou kunnen doen. Met als één van de interessantste toepassingen: het blussen van brandjes. “De brandweer klopte al in een vroeg stadium bij ons aan met een blusstaaf”, vertelt Hartjes. “Dat is een compacte brandblusser die slechts 200 gram weegt en die 30 seconden lang kan blussen, genoeg om een beginnend brandje in huis te stoppen. De drone kan zelfstandig zo’n blusstaaf pakken en vervolgens een brandje blussen.”

Het idee is dat de drone onderdeel wordt van je slimme huis en dus ook gaat samenwerken met een connected rookmelder. Mocht er rook worden gedetecteerd terwijl je niet thuis bent krijg je een melding op je telefoon. Vervolgens vliegt de drone van Blue Jay naar de plek van de melding. Via je de camera kijk je of er inderdaad echt brand is en geef je de drone de opdracht om de brand te blussen met behulp van een blusstaaf.

Bij het Drone Café in Eindhoven riep Blue Jay actief op om nog meer nuttige toepassingen te bedenken. En het team krijgt ook regelmatig mailtjes. “Iemand kwam bijvoorbeeld met het idee voor een blindengeleidendrone. En je kunt hem bijvoorbeeld ook gaan inzetten voor mensen die vergeetachtig zijn en die gaan dwalen op straat. De drone kan die mensen weer thuis te brengen.”

Het zijn toepassingen waar Blue Jay echt mee aan de slag wil, al ligt de reden dat het team gestart is -het lustrum van de TU/e- inmiddels achter hen. Er wordt gezocht naar een nieuwe groep studenten die verder wil met de ontwikkeling en er wordt over nagedacht om een startup op te richten om van Blue Jay een commercieel product te maken. Ondertussen blijft het huidige team nog de hele zomer doorwerken en trekken ze het land in om demonstraties te geven, zoals nu op de Campus Party.

De drone zoals die in de eerste video te zien is, is dan ook nog even geen realiteit. In het Drone Café schetsen ze de drone als huisvriend als een toekomstbeeld voor 2020. Dat betekent dat de Eindhovense studenten nog zo’n vier jaar de tijd hebben. Gezien het resultaat dat ze na een jaar al hebben bereikt, klinkt dat zeker niet onhaalbaar.