Blue Jay: Nederlanders maken van drone een huisdier

Waarom een kat of een hond in huis nemen, als je ook gewoon een drone als huisdier kunt hebben? Onderzoekers aan TU Eindhoven werken op dit moment aan Blue Jay – een drone speciaal ontwikkeld om in huis te gebruiken. Blue Jay is volgens de onderzoekers sociaal en behulpzaam, wat hem het ideale huisdier voor kinderen en ouderen moet maken.

Dat Blue Jay een gezelligheidsdier moet worden, zie je meteen al aan de behuizing. Daar zijn twee grote lampen op bevestigd, waardoor het lijkt alsof de drone ogen heeft. Alle ventilatoren zijn afgeschermd door roosters, waardoor het moeilijk is om jezelf aan Blue Jay te bezeren.

De vliegrobot is voorzien van een eigen persoonlijkheid, waardoor hij op eigen initiatief door het huis heen kan vliegen. Daarnaast kan hij kleine objecten oppakken en afleveren, waardoor de drone handig is als bijvoorbeeld een invalide persoon iets laat vallen

Op het moment is Blue Jay nog een onderzoeksproject, waardoor het onduidelijk is of en wanneer de drone zal worden verkocht. Op het moment wordt er wel samengewerkt met de lokale brandweer, om het nut van zo’n drone te onderzoeken. Zo zou de robot alarm kunnen slaan in noodsituaties.