BMW Dynamic Parking Prediction: nooit meer zoeken naar een parkeerplek

BMW introduceert binnenkort auto’s die zelf aangeven waar je kunt parkeren. Dat is natuurlijk ontzettend handig, want zeker in grote steden ben je soms enorm veel tijd kwijt aan het vinden van een vrije parkeerplek.

BMW ontwikkelde de Dynamic Parking Prediction in samenwerking met INRIX. INRIX en BMW ontwikkelen al sinds 2011 speciale, digitale kaarten voor het systeem, zodat jouw navigatiesysteem precies weet waar de parkeerplaatsen zich bevinden. Vervolgens zijn duizenden testvoertuigen gevolgd, zodat INRIX een algoritme kon ontwikkelen dat het parkeergedrag gedurende de dag voorspelt.

P90186385-2

Dat algoritme analyseert vervolgens actuele parkeergegevens van andere connected cars en kan op die manier een betrouwbare inschatting geven van de beschikbare parkeerruimte in een bepaalde straat. Als BMW-rijder krijg je niets mee van al die berekeningen: jij ziet simpelweg een kaartje dat laat zien waar je je auto het snelst kwijt kunt. Dat bespaart een hoop tijd, want volgens INRIX verspillen we jaarlijks 55 uur aan het zoeken van een parkeerplek.

BMW heeft Dynamic Parking Prediction al geïntegreerd in de elektrische i3. Het prototype werd vervolgens de weg op gestuurd in München, niet bepaald de rustigste stad van Europa. De proeven verliepen echter zeer succesvol, zo stelt BMW. Het systeem is daarnaast zelflerend, waardoor een uitrol in andere Europese steden snel te realiseren is. In eerste instantie is Dynamic Parking Prediction beschikbaar in Seattle, Vancouver, San Francisco, Keulen, Kopenhagen en ons eigen Amsterdam. BMW gaat de eerste auto’s met het systeem vermoedelijk later dit jaar verkopen.