BMW en Baidu komen dit jaar met zelfrijdende auto

Baidu kan Google weleens te snel af zijn met de introductie van zijn zelfrijdende auto. De Chinese zoekgigant wil samen met BMW nog dit jaar een autonome auto lanceren, waarmee getest zal worden of alle technologie naar behoren werkt.

BMW en Baidu laten nu al testauto’s rondrijden op de snelwegen rondom Beijing en Shanghai, niet direct de makkelijkste routes. Wang Jin, senior vice president bij Baidu, bevestigde tijdens de China Cloud Computing Services-bijeenkomst dat de zelfrijdende BMW voor het einde van het jaar te zien zal zijn. Baidu gaat overigens nog niet zo ver als Google, dat zijn auto’s helemaal zelfstandig wil laten rijden. Baidu mikt namelijk op technologie die bestuurders ondersteunt in plaats van vervangt.

Baidu beschikt over een eigen kaartendienst en investeerde vorig jaar nog eens 10 miljoen dollar in het Finse IndoorAtlas. Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie en technologie zou Baidu volgens The Guardian gelijkwaardig zijn aan Google. Het bedrijf heeft echter één groot voordeel ten opzichte van de westerse concurrenten: de Chinese wet is veel sneller aan te passen aan autonome auto’s, terwijl het in Europa en de Verenigde Staten vaak al een flink gedoe is om überhaupt te mogen testen.