Ook BMW gaat batterijen uit elektrische auto’s hergebruiken als huisaccu

BMW heeft een slimme manier bedacht om batterijen die niet goed genoeg meer zijn om de i3 van energie te voorzien een tweede leven te geven. Het bedrijf gaat de oude accu’s verkopen als huisaccu. Je kunt straks dus een BMW huisaccu aan je muur hangen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt op het Electrical Vehicle Symposium in Montreal, meldt Autoblog.

Het fenomeen huisaccu kreeg bekendheid dankzij Tesla. Ook het idee om oude accu’s uit elektrische auto’s op die manier opnieuw te gebruiken zagen we al. Vorige maand kondigde Nissan namelijk de de xStorage aan. Hierin worden accupacks uit de Nissan Leaf hergebruikt.

Nissan kiest er voor een accu uit de Leaf op te splitsen en huisaccu’s te creëren van 4 kWh. Met de BMW huisaccu hangt de Duitse autofabrikant complete accu’s uit auto’s van 22 of zelf 33 kWh in huizen. Dat is meer dan genoeg om een gemiddeld huishouden in een westers land 24 uur lang van stroom te voorzien. Opmerkelijk, als je je bedenkt dat Tesla eerder stopte met de 10 kWh Powerwall, waarschijnlijk omdat de vraag te klein was. BMW kiest dus voor nog veel grotere huisaccu’s.

Zonnepanelen

Het idee van een huisaccu is vooral bedoeld voor mensen die zelf energie opwekken via zonnepanelen en ook nog een elektrische auto rijden. Zij kunnen dan energie uit hun zonnepanelen opslaan in de accu voor later gebruik. En het is mogelijk om ’s nachts je auto op te laden met de energie die overdag is opgewerkt. Op die manier heb je in principe geen aansluiting meer nodig op het elektriciteitsnet.

Wanneer de BMW huisaccu op de markt komt en hoeveel hij moet gaan kosten is nog onbekend. BMW gaat overigens niet alleen oude accu’s hergebruiken, maar deels ook werken met nieuwe accu’s. Hoe dat in de praktijk gaat werken, is niet duidelijk.