BMW opent aanval op Tesla: ‘Technologie moet eerst 100 procent betrouwbaar zijn’

BMW loopt voorop als het gaat om zelfrijdende auto’s, al zou je dat niet direct zeggen. Het bedrijf treed er namelijk niet zo vaak mee naar buiten als Google en Tesla doen. De reden is volgens topman Harald Krüger simpel: “We willen onze technologie eerst 100 procent betrouwbaar maken.”

We hebben de afgelopen jaren diverse concepten van BMW voorbij zien komen. Tot nu toe is er daar slechts één van toegepast in de praktijk: de BMW 7 Serie die zichzelf kan parkeren. Dat de Duitsers daarmee op het oog achterlopen op een bedrijf als Tesla is volgens Krüger geen ramp. Sterker nog: hij ziet helemaal niets in de keuze van Elon Musk om Tesla’s Autopilot min of meer te ontwikkelen door de technologie nu al uit te rollen naar consumenten.

P90185590_highRes

“We hebben de technologie in huis om auto’s tot 120 kilometer per uur zelfstandig te laten rijden”, aldus Krüger tegenover Handelsblatt. “Natuurlijk is het mogelijk om een product te lanceren dat voor 70 of 80 procent af is, zodat je klanten de rest van de ontwikkeling op zich nemen. Maar in onze ogen moet je daar niet aan beginnen als het draait om nieuwe technologie voor auto’s.”

BMW heeft daarom nu al een stappenplan klaar liggen en wil volgens dat principe autonoom rijden steeds verder invoeren. “Het begint met zelfstandig parkeren, zoals je nu al ziet in onze BMW 7 Serie. Straks kun je je auto achterlaten bij een parkeergarage, waar hij vervolgens zelf een plekje zoekt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat nieuwe BMW’s zelfstandig kunnen rijden op de snelweg, maar dat doen we dus pas als we er zeker van zijn dat dit veilig kan.”