Boeing CEO wil SpaceX verslaan bij eerste vlucht naar Mars

Mars

Een jaar geleden daagde de CEO van Boeing, Dennis Muilenburg, SpaceX uit: “Ik ben ervan overtuigd dat de eerste persoon die een stap zet op Mars daar zal arriveren met een Boeing raket.” Destijds bleef een reactie van SpaceX CEO Elon Musk uit. Afgelopen donderdag herhaalde Muilenburg dit statement op CNBC waarop Musk reageerde met de uitdagende tweet: “Do it.”

Muilenburg vertelt tijdens de uitzending dat de Space Launch System (SLS) raket – waarvan Boeing de enige aannemer is – voor het eerst gelanceerd wordt in 2019. Tijdens deze missie zal de raket een tocht om de maan maken.

Best case scenario

Of de verwachtingen van Boeing ook echt uitkomen, is nog maar de vraag. Het bedrijf gaat voorlopig nergens heen zonder de investeringen van NASA. Het ruimtevaartbedrijf betaalde al 10 miljard dollar aan Boeing voor de ontwikkeling van de SLS, meldt Arstechnica. Daarnaast wordt de lancering van de raket nu opgeschoven van eind 2017 naar eind 2019. NASA vertelt dat het hier om een ‘best case scenario’ gaat en acht de kans groot dat dit wordt verlengd naar juni 2020.

Of het Boeing lukt een raket eerder naar Mars te krijgen is nog maar de vraag. Musk hoopt in 2022 zijn eerste missie naar de planeet Mars te sturen. Hij wil met deze missie vaststellen of er water is op de planeet en eventuele obstakels voor de ontwikkeling van een infrastructuur identificeren.

Musk hoeft voorlopig nog niet bang te zijn wat betreft de concurrentiestrijd met Boeing. De CEO is momenteel druk bezig met de eerste testvluchten van de Falcon Heavy raket. De raket moet meer gewicht de ruimte in krijgen en gaat naar verwachting begin 2018 de lucht in.

Uitgelichte foto: Shutterstock.com