Boeken vliegen tegenwoordig over de toonbank dankzij TikTok trend

TikTok trend

Al jaren wordt er met lichte teleurstelling gekeken naar het aantal boeken dat jongeren tegenwoordig nog lezen. Het is laag, te laag. Met allerlei verschillende campagnes en manieren proberen volwassenen de jongeren aan het lezen te krijgen, maar de oplossing lijkt simpeler te zijn dan dat: social media, aanbevolen door de jongeren zelf. En dan wel TikTok, om het wat specifieker te maken. Want welke generatie zit op TikTok? Juist, Gen Z. Precies de generatie die we aan het lezen wilden krijgen.

Er werd gedacht dat de jongeren niet meer lezen vanwege onder andere het gamen, maar de kans is groot dat dit niet de enige reden is. Het verplichte literatuurlijstje dat op scholen wordt meegegeven helpt niet veel. Op die manier wordt lezen een ‘moetje’ in plaats van dat jongeren echt van de boeken kunnen genieten. Inmiddels lijkt hier verandering in te komen dankzij de nieuwste TikTok trend.

TikTok trend #BookTok

Inmiddels is er een fijne trend gaande op TikTok, namelijk de #BookTok trend. Onder deze hashtag delen TikTokkers hun favoriete boeken, met het aantal sterren dat ze dit boek geven en een eerlijke review. Dat zorgt voor een flinke stijging in het aantal boeken dat verkocht wordt, merken ook de boekhandels in Nederland.

De trend is overgewaaid uit Amerika en Engeland en begint nu ook plaats te maken in Nederland, onder de Nederlandse hashtag #BoekTok. Er zijn nu nog maar weinig ‘BoekTokkers’ in Nederland, maar de kans is groot dat ook dit flink zal stijgen. TikTok is eigenlijk nog maar net echt een trend in Nederland aan het worden, dus het zal nog iets langer duren voordat ook dit een echte hype in Nederland wordt.

TikTok boeken

Boekenwinkels en online winkels als Bol.com merken ook verschil dankzij deze trend. Jonge mensen komen met hun telefoon in de hand vragen om bepaalde boeken en lopen vaak met een stapeltje weer naar buiten. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar komen langs voor bepaalde boeken.

De boeken die op dit moment vooral populair zijn dankzij de TikTok trend, zijn:

Engelstalige boeken op #BookTok:

– They Both Die at the End, Adam Silvera
– The Midnight Library/Middernachtbibliotheek, Matt Haig
– The Song of Achilles/Een Lied voor Achilles, Madeline Miller
– Shadow and Bone, Leigh Bardugo
– Red, White and Navy Blue/Rood Wit en Koningsblauw, Casey McQuiston
– The Invisible Life of Addie Larue, V.E. Schwab
– The House in the Cerulean Sea, TJ Klune

Beeld: Shutterstock