Bomb Sight toont de locaties van gevallen bommen in Londen tijdens WOII

Op 7 september 1940 begon het Duitse leger aan “de Blitz“, het strategisch bombarderen van het Verenigd Koninkrijk. Vooral Londen moest het ontgelden, de Duitse Luftwaffe bombardeerde de hoofdstad liefst 57 nachten achtereen. Een nieuwe datavisualisatie laat nu zien waar de bommen het meest vielen.

Tussen oktober 1940 en juni 1941 bombardeerde het Duitse leger bijna continu. Meer dan 1 miljoen huizen werden weggevaagd en meer dan 40.000 burgers kwamen in die periode om het leven.  Details waren vooralsnog voorbehouden aan bezoekers van The National Archives, maar een nieuw initiatief moet nu de gegevens breed beschikbaar maken.

Het project Bomb Sight is een interactieve kaart waar alle bommen op terug te vinden zijn die in die donkere tijd op de stad vielen. Doelstelling van het project is het delen van deze informatie met onderzoekers, academici en studenten.

Vooralsnog kunnen we op de kaart filteren per week of kijken hoeveel bommen er tijdens bepaalde momenten vielen. In de toekomst wil het platform graag uitbreiden met meer referenties naar herinneringen en foto’s die mensen uit die tijd hebben.

Meer over het project en de data aggregatie vind je op deze pagina.