Gigantische bosbranden in Turkije: wat is er precies aan de hand?

Je hebt het vast wel voorbij zien komen: de bosbranden in Turkije. Maar wat is er nou precies aan de hand? Sinds afgelopen woensdag heeft de zuidwestkust van Turkije te maken met flinke bosbranden. Het dodental is inmiddels al opgelopen naar acht. Honderden mensen zijn gewond geraakt en duizenden bewoners en toeristen zijn geëvacueerd. Inmiddels is het grootste deel van de branden onder controle, maar de impact van deze vlammenzee is zowel maatschappelijk als economisch groot.

Bosbranden

Er zijn flinke bosbranden ontstaan in voornamelijk toeristische gebieden. In plaatsen zoals Antalya, Bodrum en Marmaris zijn de branden levensgevaarlijk: door de hitte en flinke wind verspreiden de branden zich razendsnel. In Bodrum waren wegen zelfs afgesloten door het vuur, waardoor mensen met vissersbootjes werden geëvacueerd.

De politie en lokale bewoners speculeren dat de bosbranden zijn aangestoken, omdat er een groot aantal branden tegelijkertijd ontstond. De Turkse politie doet daar op dit moment nog onderzoek naar.

Sterke wind

Op dit moment zijn 107 van de 112 branden geblust en zijn er nog vijf grote branden die onder controle moeten worden gehouden. Een flinke klus, want Turkije heeft een tekort aan watervliegtuigen en door de sterke wind raast het vuur het land over.

Economische impact

Hoewel de natuurbranden op zich al verschrikkelijk zijn omdat grote delen van de natuur zijn verwoest, mensen hun huizen en spullen kwijt zijn geraakt en boeren hun vee hebben verloren, heeft dit ook flinke economische impact op het land zelf. Normaal gesproken is augustus de drukste maand voor het toerisme. Na de heftigste coronapiek kon het land eindelijk weer open, maar door de bosbranden zullen er minder mensen op het land afkomen.

Vorig jaar kwamen er slechts 12,7 miljoen toeristen naar het land, terwijl dit in het jaar daarvoor ruim 52 miljoen mensen waren. Een groot verschil dat zorgt voor een flinke economische impact.

Hulpacties

Inmiddels zijn er verschillende hulpacties gestart. Zo zijn er organisaties die de dieren redden en worden er spullen ingezameld. Dat gebeurt in zowel binnen- als buitenland. Er worden spullen verzameld voor de mensen die alles kwijt zijn, zoals matrassen, beddengoed, water, hygiënekits, kleding en andere benodigdheden. Wil je zelf ook iets bijdragen? Je kunt bijvoorbeeld doneren aan de Stichting Nederlands Turkse Vrijwilligers. De stichting besteedt het geld in overleg met de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD. Met dit geld kan de stichting nieuwe spullen kopen voor de mensen die dit het hardste nodig hebben, of ze doneren het direct aan de gezinnen.

Beeld: Alizada Studios / Shutterstock.com