Numrush

Bose Sleepbuds II: Hoeveel is een goede nachtrust je echt waard?

Je kunt slapen met oordopjes in. Of je kunt jezelf in slaap laten sussen door rustgevende geluiden via je speakers of headset. Maar wat nu als je beide slaapbevorderende acties zou kunnen combineren? De Bose Sleepbuds II beloven precies dat, al zijn er wel de nodige kanttekeningen.

Jong gezin, drukke baan, enthousiaste zeemeeuwen en krolse buurtkatten. En dan een lichte slaper zijn. Er zijn genoeg redenen geweest in de afgelopen maanden om toch eens te overwegen wat slaaphulpmiddelen te gebruiken – hardwarematige dan hè!

De drempels waren er echter ook: de meeste oordopjes vind ik niet bijzonder comfortabel zitten (althans niet zonder eerst een goeie dag Lowlands er op te hebben zitten) en daarnaast blijf ik voor dat jonge gezin ook graag alert: een huiltje of roep ben ik liever snel bij. Had ik al gezegd dat ik een lichte slaper ben?

Foto via Bose

De comfortabelste in-ears die je ooit zul dragen

Tot daar de Bose Sleepbuds II op mijn nachtkastje verschenen. De Sleepbuds delen duidelijk hun designfilosofie met hun sportieve familieleden, de Sportbuds. De kenmerkende pasvorm is overduidelijk Bose.

Met hun zachte siliconen dopjes en speciale coating voelen de Sleepbuds supercomfortabel aan in je oor. Met voorsprong de comfortabelste in-ears die je ooit zul dragen.

De dopjes sluiten de opening van je oor precies genoeg af om het meeste geluid uit je direct omgeving te weren, maar laten nog genoeg door om een brandalarm, deurbel of huiltje uit de kinderkamer te horen. Slaap je veel op je zij? Dan is het wellicht even aanpassen, want lig je net in een verkeerde hoek, kan het er voor zorgen dat je het gevoel hebt dat de buds te veel in je oor drukken.

Laat je niet misleiden: het gaat hier dan misschien wel om in-ears van Bose, ze zijn mede zo compact en comfortabel omdat er verder geen poespas in de vorm van active noise cancelling of andere zaken verwerkt zijn in de buds.

Afbeelding via Bose

Wetenschappelijk onderzoek

De enige en belangrijkste feature van de Bose Sleepbuds II is de zogenaamde ‘noise masking’ techniek, waarbij de oordopjes verschillende soorten geluid kunnen afspelen om je beter in slaap te laten vallen én beter in slaap te houden.

Geen lullig playlistje, maar zo’n 50 verschillende vormen van ruis, vallende bladerende, knisperende sneeuw en meer.

Het is er Bose veel aan gelegen dat noise masking optimaal zijn werk doet. En onderzoek in samenwerking met de medische campus van de University of Colorado onderstreept precies dat: 86% van de ondervraagden geeft aan dat het product helpt om gemakkelijker in slaap te vallen en 76% stelt dat het ook helpt om in slaap te blijven.

Eerlijk gezegd moest ik zelf behoorlijk wennen aan de toevoeging van ruis of andere geluiden aan het slaapproces. Maar eenmaal het juiste geluid gevonden, merkte ik inderdaad ook dat ik sneller en beter in slaap viel.

Bijkomend voordeel: via de app kun je ook direct instellen dat je de noise masking wil uitschakelen na een bepaalde tijd. Je valt dan wel rustiger in slaap, maar hebt dan niet de hele nacht alle omgevingsgeluiden geblokkeerd.

Niet bellen, wel gebeld worden

Hoewel je je smartphone nodig hebt om de geluiden via Bluetooth over te zetten naar je Sleepbuds, is er verder geen andere mogelijkheid om je oordopjes in te zetten. Je kunt er geen podcastje mee luisteren of een belletje mee doen. Overigens kun je wel een alarm laten gaan als je gebeld wordt.

De Sleepbuds II kun je opladen via het meegeleverde ‘pillendoosje’. Slank en neutraal vormgegeven is de oplader zelf ook weer voorzien van een batterij, zodat je je Sleepbuds ook mee kunt nemen op je volgende tripje.

Wel even onthouden ze regelmatig op te laden! Maak je gebruik van een volle nacht noise masking, gaan de batterij zo’n 10-12 uur mee bleek tijdens mijn test. Laat je de noise masking uitschakelen, gaan de dopjes iets langer mee natuurlijk.

Foto via Bose

Goede nachtrust voor een prijs

Met een prijskaartje van €250 kun je je afvragen hoe duur een goede nachtrust mag zijn. Voor mensen die vanaf het eerste moment de broodnodige rust weten te vinden en houden zal het een gemakkelijke rekensom zijn.

Het kan er echter ook voor zorgen dat twijfelende kopers minder vlot de overstap zullen wagen. En ik kan ze geen ongelijk geven: voor zo’n bedrag mag de verwachting hoger liggen. Het legt de kleine kritische kanttekeningen ook direct onder een vergrootglas.

Er zijn zeker minder kostbare alternatieven, al zullen die wellicht minder comfortabel of belastender voor je eventuele partner zijn. De Bose Sleepbuds II zullen zeker bijdragen aan een betere nachtrust, maar zijn zeker niet voor iedereen gemaakt.

De Bose Sleepbuds II zijn er vanaf €249 euro en beschikbaar bij onder andere Bol.com en Coolblue.