Bouw je eigen 3D-printer met deze printplaat

Replicape

Het ene na het andere bedrijf maakt een 3D-printer, waarmee je zelf objecten in huis kunt ‘afdrukken’. Als er zoveel 3D-printers zijn, hoe moeilijk is het dan eigenlijk om er zelf gewoon eentje te bouwen? Voor iedereen die er zo positief tegenaan kijkt is er de Replicape op Kickstarter. Met deze printplaat kun je een eigen 3D-printer maken.

De Replicape is in feite het brein van een 3D-printer. Deze kleine controller zorgt ervoor dat een smartphone of computer met de printer kan verbinden, en dat alle signalen correct worden doorgegeven aan de bijbehorende hardware. Daarvoor gebruikt de printplaat een 1GHz-processor voor het besturingsssyteem, met daarnaast twee 200MHz-processors om het printproces te begeleiden.

Daarmee bieden de makers in feite het meest complexe gedeelte van een 3D-printer, maar je moet niet verwachten dat je hierdoor in een kort middagje jouw printer in elkaar zetten. Je hebt immers nog steeds de praktische onderdelen nodig, waar de rest van de printer uit bestaat. Onderdelen die je niet zomaar zult aantreffen in de hobbyshop. De Replicape is daarom vooral bedoeld voor de meest fanatieke hobbyisten, die al helemaal hebben uitgewerkt hoe een 3D-printer eigenlijk in elkaar zit.

De makers van Replicape halen geld op via Kickstarter, waar 82.000 Noorse Kronen (een kleine 9.000 euro) willen inzamelen. Op het moment van schrijven zitten ze daar al drie keer overheen. Door minstens 750 kronen (80 euro) in het project te steken, krijg je de Replicape in november toegestuurd.