Breathing Earth: een prachtige animatie van een jaar op aarde

Dat NASA veel van zijn ontdekkingen en spectaculaire beelden via internet met de hele wereld deelt, wist je misschien al. Zo is er bijvoorbeeld het Twitter-account van Mars-rover Curiosity, dat regelmatig foto’s, filmpjes en andere informatie van en over de rover plaatst. Maar misschien wel het mooist is de Visible Earth-database: een catalogus van foto’s en animaties van onze planeet.

Tussen deze beelden ontdekte dataviz-blog UX de zogenaamde Blue Marble-foto’s: maandelijkse satellietbeelden die volledig vrij zijn van bewolking.

John Nelson, een blogger van UX, kwam op het lumineuze idee om de beelden van een heel jaar achter elkaar te plaatsen en er een animatie van te maken. Het resultaat: een prachtige weergave van de groeiende en krimpende bossen, woestijnen en ijskappen over de wereld. Zelf schrijft hij hierover: “Ik had natuurlijk een verwachting over wat ik zou zien na het animeren van deze beelden. Maar ik had niet verwacht dat ze zo betoverend zouden zijn. Ik kan niet meer wegkijken.

Animated