Deze bril van de University of Utah stelt automatisch scherp

Iedereen met een leesbril herkent dit probleem: je moet hem steeds op- en afzetten. Wil je iets wat dichtbij is zien, dan zet je hem op. Maar objecten die verder weg zijn zie je niet meer scherp. Onderzoekers van de University of Utah vonden een oplossing voor dit probleem: een bril die zichzelf scherp stelt. Ze schreven er over op de website van de universiteit.

Mooi is het prototype niet, maar handig zeker wel. De bril herkent namelijk waar je naar kijkt en stelt zich daar op scherp. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van elektronische lenzen en infrarode afstandsmeters. Kijk je naar iets, dan wordt de afstand daarnaar gemeten en via een signaal naar het systeem verstuurd. Binnen 14 milliseconden verschuift de bril zijn focus van het ene object naar het andere, en zie je het dus scherp.

Nooit meer een andere bril

Je huidige sterkte kun naar de bril sturen door hem te verbinden met je smartphone. Daardoor past de bril zich aan naar je normale sterkte, en hoef je dus geen ander montuur meer op. Veranderen je ogen weer, dan pas je de bril aan en kun je dezelfde houden. Wel moet je de bril opladen, wat een nadeel is. De accu gaat 24 uur mee.

Het huidige prototype werd onthuld tijdens CES begin deze maand. De bedoeling is echter om hem kleiner en lichter te maken. Daarnaast hoop ik dat er een mooier montuur komt, want met deze variant ga ik niet over straat. Maar er is goede hoop: het bedrijf heeft als doel om de bril binnen drie jaar op de markt te kunnen brengen.