De afgelopen tien jaar heeft MI5, de inlichtingendienst die verantwoordelijk is voor de interne veiligheid van het Verenigd Koninkrijk, meta-data van Britse telefoongesprekken opgeslagen. Dat meldt de BBC op basis van documenten die de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, openbaar heeft gemaakt.
Het schandaal komt niet onverwachts, eerder in september werd bekend dat een andere inlichtingendienst, de GCHQ (Government Communications Headquarters) Britten ook op grote schaal aftapte. Dit werd bekend via documenten die Edward Snowden publiceerde.
The problem with the new #SnoopersCharter is trying to fit the law around the spying, rather than making spying fit the law. It’s backwards.
— Edward Snowden (@Snowden) November 4, 2015
De Britse beleidsmakers stemmen binnenkort over een nieuw wetsvoorstel omtrent overheidssurveillance. Als de voorgestelde wet aangenomen wordt zijn internetproviders verplicht om de internetgegevens van iedere Brit minimaal een jaar op te slaan.
De politie en inlichtingendiensten zouden zo de internetgegevens van verdachten in kunnen zien, zonder dat een rechter daar toestemming voor moet geven. Volgens critici is de controle op overheidssurveillance met de nieuwe wet praktisch onmogelijk.
Dat er meta-data werd opgeslagen van telefoongesprekken de afgelopen tien jaar, houdt in dat MI5 geen toegang had tot de inhoud van de telefoongesprekken. Ze konden echter wel zien wanneer iemand belde naar een bepaald nummer. Het is al meerdere keren aangetoond dat ook enkel het analyseren van meta-data grote gevolgen heeft voor de privacy, door goede analyses kun je achter allerlei informatie komen.