Britse overheid: ‘Inlichtingendienst GCHQ heeft wet niet overtreden’

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft de wet niet overtreden tijdens het massaal verzamelen van persoonsgegevens via internet. Dat heeft een onafhankelijke commissie geoordeeld. De commissie deed, in opdracht van de Britse regering, onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendienst.

Sinds klokkenluider Edward Snowden bekend maakte dat zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als de GCHQ persoonsgegevens onderschepten is er een stormloop van kritiek ontstaan richting de inlichtingendiensten.

Volgens de rechter zou de GCHQ zijn boekje te buiten zijn gegaan, doordat het informatie heeft gebruikt die werd aangeleverd door de NSA. Daarnaast werd de inlichtingendienst onder meer beschuldigd van het schenden van mensenrechten door op grote schaal burgers te bespioneren.

GCHQ schendt geen mensenrechten

Echter blijkt uit onderzoek van een onafhankelijke commissie dat de GCHQ de wet niet overtreedt. Sterker nog, de dienst zou juist alles in het werk stellen om wetsovertreding te voorkomen. Daarnaast geeft de commissie aan dat de dienst ook geen mensenrechten schendt, zoals de rechter eerder stelde.

De commissie noemt het op grote schaal verzamelen van dergelijke gegevens van essentieel belang om terrorisme te bestrijden. De commissie stelt dat het voorkomen van aanslagen belangrijker is dan het waarborgen van de privacy. Uiteraard dient er een middenweg gevonden te worden, maar zal dit altijd een gevoelig thema blijven.

Verder blijkt uit het rapport dat de verzameling van persoonsgegevens minder grootschalig is dan gedacht. Zo zou de inlichtingendienst slechts een klein deel van het internetverkeer onderscheppen, maar exacte aantallen worden niet bekend gemaakt door de commissie.

Nieuw wetsvoorstel

Om toekomstige problemen te vermijden heeft de commissie aangedrongen om de huidige wetten te vervangen door een nieuw wetsvoorstel. Volgens de commissie heeft de GCHQ met een groot aantal wetten te maken die elkaar overlappen. Hierdoor zouden de wetten onoverzichtelijk en onduidelijk zijn, waarmee het de kans vergroot op een wetsovertreding. De commissie heeft opgeroepen tot één duidelijk wetsvoorstel, zodat iedereen precies weet wat wel en niet mag.