Britse politici willen nog sneller nieuwe afluisterwetten invoeren

Een aantal politici uit de het Verenigd Koninkrijk heeft de regering opgeroepen om snel met nieuwe afluisterwetten te komen naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs van vrijdag. Dat melden onder meer de Daily Mail en The Telegraph.

De nieuwe afluisterwetten moeten ervoor zorgen dat de overheid de macht krijgt om (mogelijk gevaarlijke) burgers online in de gaten te kunnen houden. Zo mogen computers en smartphones gehacked worden, krijgt de politie toegang tot het internet- en surfgedrag van alle Britten tot een jaar terug.

Critici betwisten of met ruimere afluistermogelijkheden eenzelfde aanslag als in Parijs, niet in de UK plaats zou kunnen vinden, aangezien er in Frankrijk al soortgelijke wetten zijn rondom online surveillance. Een aantal van hen gaf al aan dat deze regels de politie misschien helpen om een aantal hackers te traceren, maar niet helpen tegen terroristen die een beter beveiligde communicatievorm kiezen, zoals bijvoorbeeld het PlayStation-netwerk waar we vanochtend over schreven.

Ook de premier David Cameron liet weten dat een dergelijke aanslag ook in zijn land mogelijk is. Naar aanleiding van de aanslagen heeft hij wel 1900 nieuwe beveiligers (een percentage van 15 procent van het huidige aantal) aangenomen om in te springen op de verhoogde kans op terroristische aanslagen.