Britse politie pakt Julian Assange op in ambassade van Ecuador

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is gisteren in de ambassade van Ecuador in Londen aangehouden door de Britse politie. Assange moet in Groot-Brittannië voor de rechter verschijnen wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht, maar werd ook op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd. Dat meldt CNN.

Assange zat al zeven jaar in de ambassade van Ecuador, waar hij in 2012 asiel aanvroeg. In eerste instantie kwam hij daar om te voorkomen dat hij uitgeleverd werd aan Zweden wegens een verkrachtingszaak. Zweden heeft die zaak inmiddels laten vallen. Toch bleef Assange in de ambassade zitten.

Zoals gezegd werd Assange immers ook door Groot-Brittannië aangeklaagd. Omdat hij asiel aanvroeg bij de ambassade en niet kwam opdagen bij zijn rechtszaak, kan hij een jaar celstraf of een boete krijgen. Maar de voornaamste reden dat Assange bleef zitten waar hij zat, was omdat hij bang was dat de VS een uitlevering wilde.

De Verenigde Staten wil Assange namelijk hebben, wegens de publicatie van vele documenten met Amerikaanse geheimen.

Arrestaties

Nu is Assange dus opgepakt. Dat kon doordat de overheid van Ecuador het asiel van Assange introk, wegens zijn slechte gedrag. Vervolgens werd de Britse politie uitgenodigd om hem op te pakken.

Assange werd ook op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten opgepakt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt dat Assange een enkele aanklacht tegen zich heeft: een samenzwering om militaire geheimen te stelen met Chelsea Manning. Chelsea Manning is een voormalige analist bij de geheime diensten, die duizenden geheime documenten aan WikiLeaks geleverd heeft.

Assange kan voor de aanklacht in Amerika maximaal vijf jaar celstraf krijgen, zo werd bekendgemaakt. En er is inmiddels om uitlevering gevraagd.