Numrush

Britse politie trekt elke twee minuten een burger na

De Britse politie trekt gemiddeld elke twee minuten een burger na, waarbij telefoongegevens, GPS en zoekopdrachten via het web worden vrijgegeven. Van de in totaal 733.000 ingediende verzoeken werd een schrikbarende 96% direct goedgekeurd door de leiding van het korps.

In een vandaag gepubliceerd rapport van de Britse burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch zou blijken dat de Britse politie tussen 2012 en 2014 maar liefst 733.000 verzoeken heeft ingediend om burgers digitaal na te trekken. De organisatie verkreeg de informatie door zich te beroepen op de zogenaamde ‘vrijheid van informatie’, waarbij de politie verplicht is inzage te geven in dit proces.

Over het algemeen blijven de verzoeken beperkt tot zogenaamde metadata rond (online) communicatie, zoals afzenders of ontvangers van e-mail en tekstberichten of een lijst van gebelde of ontvangen telefoonnummers.  Volgens Big Brother Watch zou het daar echter niet bij blijven en zouden ook locatie via GPS, IP-adressen van thuiscomputers, zoekopdrachten via het web en bezochte websites worden vrijgegeven.

De groep is vooral kritisch omdat de opgevraagde informatie veel breder is dan de huidige wetgeving toelaat. Het zou zelfs verder gaan dan een nieuw, breder wetsvoorstel zou omvatten. Daarnaast is de groep teleurgesteld in de gebrekkige transparantie rond de verzoeken.

“Op dit moment krijgt men alleen inzicht via de zogenaamde ‘transparency reports’ die een handvol tech bedrijven eens in de zoveel tijd uitgeven”, zo laat Big Brother Watch weten. “Het is van de zotte dat de politie zo gemakkelijk en zonder enig inzicht voor de burgers bij onze informatie kan.”

De organisatie pleit dan ook voor een aantal stevige hervormingen in het beleid van de Britse politie. Zo ziet men graag heldere en vaste afspraken rond het digitaal traceren van burgers en wil men duidelijkheid over het inzetten van oudere gegevens bij nieuwe ontwikkelingen, waarbij zogenaamde kruisreferenties worden gemaakt.