Britse toezichthouder: “Internet of Things heeft wereldwijde privacy standaarden nodig”

De Britse toezichthouder Ofcom heeft opgeroepen tot wereldwijde privacy standaarden omtrent het ‘Internet of Things’. Dit is te lezen in een vandaag door de organisatie gepubliceerd document.

De ‘mediawaakhond’ heeft vandaag een document gepubliceerd over de eigen aanpak van de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT). Ofcom stelt dat ‘stakeholders’ data privacy en de kennis van de consument over het IoT als belangrijkste aandachtspunten zien.

Wereldwijde privacy standaarden

In het document concludeert Ofcom dat wereldwijde privacy standaarden van groot belang zijn in het toekomstige Internet of Things. De standaarden moeten voor transparantie zorgen, zodat de consumenten exact weten wat er met hun data gebeurt.

“Als consumenten er niet op kunnen vertrouwen dat bedrijven hun data zorgvuldig gebruiken, bestaat er een kans dat zij deze producten niet langer willen gebruiken”, zo schrijft Ofcom.

Op basis van een eerder onderzoek, wat ook verwerkt is in het vandaag gepubliceerde document, stelt de toezichthouder dat de respondenten de huidige regelgeving omtrent persoonsgegevens geschikt vinden voor het IoT.

Echter gaat de voorkeur van de meerderheid uit naar een industrie geleide aanpak om consumenten meer controle te geven.

Hierover schrijft de toezichthouder:

We zijn van mening dat deze aanpak internationaal geregeld moet worden, zodat er geen remmingen zijn om IoT apparaten buiten de landsgrenzen te kopen of te gebruiken.

Het aanpakken van de verschillende privacy wetgevingen per land is zeer belangrijk als fabrikanten ervoor kiezen om hun producten wereldwijd te vermarkten.

Daarnaast bestaat de kans dat consumenten niet door hebben dat slimme huishoudelijke apparaten ook data verzamelen en versturen. Dit komt omdat deze apparaten niet per se een scherm en toetsenbord hebben zoals de traditionele apparatuur.

Om de veiligheid van haar netwerk te waarborgen wil Ofcom samenwerken met andere toezichthouders. “De explosie aan wearables en verbonden apparaten moet opgevangen kunnen worden en dat lukt beter met samenwerkingen”, aldus Ofcom.

Verder zal Ofcom ook nauw samen gaan werken met de Britse overheid en de industrie.