Britten gaan bankpas gebruiken als OV-chipkaart

Het openbaar vervoer in Londen is een schoolvoorbeeld van het gebruik van nieuwe technologie om te reizen. De stad omarmde de chipkaart al vroeg om het papieren kaartje te vervangen en wist het systeem ook nog eens heel goed in te richten. En sindsdien staat de stad niet stil; inmiddels is het in de Britse hoofdstad ook mogelijk om in te checken met een contactloze bankpas en zelfs met Apple Pay.

Tegelijkertijd reis je met de trein in het rest van het land (op een paar trajecten na) nog gewoon met ouderwetse kaartjes. Wat dat betreft is ons landelijk OV-chipkaartsysteem een unicum. De Britten zijn nu van plan om het papieren treinkaartje in de ban te doen, maar in plaats van een losse OV-chipkaart zetten ze helemaal in op de contactloze bankpassen en smartphones met een NFC-chip.

Volgens The Telegraph is het plan dat je online een kaartje kopen, met je computer of telefoon, en je vervolgens de poortjes op het station kunt openen met je bankpas of telefoon. De bedoeling is dat je ook niet je kaartje nog bij een automaat op je pas hoeft te zetten, maar dat je meteen na aanschaf al kunt reizen.

Er wordt op dit moment druk overlegd tussen de vervoersbedrijven, banken en kaartaanbieders. Wanneer de techniek moet worden ingevoerd is nog onduidelijk. Net als bij de invoering van de OV-chipkaart in Nederland kan dat nog een flinke klus worden omdat de Britten heel veel verschillende vervoerders hebben. Maar ze kunnen natuurlijk altijd in Nederland komen kijken, hoe zoiets in zijn werk gaat.